UBS: Eerste duurzame ETF die mijlpaal van 1 miljard euro overschrijdt

UBS: Eerste duurzame ETF die mijlpaal van 1 miljard euro overschrijdt

Duurzaam beleggen ETF's
Wereld4.jpg

Voor het eerst heeft een Europese duurzame ETF de grens van 1 miljard euro aan beheerd vermogen gepasseerd. Het gaat om de UBS ETF (LU) MSCI World Socially Responsible UCITS ETF die in 2011 werd gelanceerd. Deze ETF heeft inmiddels 1,23 miljard euro onder beheer.

De ETF volgt de MSCI World Socially Responsible 5% Issuer Capped TRN-index, waarin de bedrijven zijn opgenomen met de 25% beste scores op ESG-criteria. De ETF heeft een Total Expense Ratio (TER) van 0,25% en geeft toegang tot aandelen van bedrijven in 23 landen. De ETF hanteert een plafond van 5% per bedrijf. Zo zijn beleggers zeker van een gevarieerd mandje aandelen en de bijhorende diversificatiemogelijkheden. 

Marcel Danen, Hoofd Passieve beleggingen en ETF’s voor de Benelux bij UBS AM: “Deze mijlpaal bevestigd onze inzet om aan de steeds complexere behoeften van beleggers te voldoen. We willen voorop blijven lopen in het ontwikkelen van innovatieve producten en oplossingen, en zo beleggers helpen om hun beleggingen op een lijn te krijgen met hun ESG-doelstellingen.”

UBS AM is marktleider op het gebied van duurzame ETF’s. De vermogensbeheerder heeft in Europa in de eerste helft van dit jaar een sterke vermogensgroei in duurzame ETF’s gezien. Het totale vermogen onder beheer in het duurzame ETF-universum bereikte 17 miljard euro in juni 2019*. Dat is een stijging van maar liefst 70% ten opzichte van eind vorig jaar. 

In de duurzame ETF-markt hebben beleggers een voorkeur voor beleggingsinstrumenten die gericht zijn op aandelen. Deze vertegenwoordigen 84% van het totaal belegd vermogen binnen de ESG-ETF’s. Toch wint ook de ESG-ETF-obligatiemarkt steeds meer terrein: eind juni was het vermogen onder beheer bij duurzame obligatie-ETF’s 2,8 miljard euro, een verdubbeling ten opzichte van twaalf maanden eerder.