BLI - Banque de Luxembourg Investments: Kloof tussen secundaire en tertiaire sector leidt tot conjunctuurvertraging

BLI - Banque de Luxembourg Investments: Kloof tussen secundaire en tertiaire sector leidt tot conjunctuurvertraging

Vooruitzichten ECB

· De economie van de eurozone groeit in een bijzonder matig tempo.

· ECB: richtrente blijft ten minste tot midden 2020 ongewijzigd.

· De MSCI All Country World Index Net Total Return heeft een nieuw hoogterecord gevestigd.

Luxemburg, 8 augustus 2019 – Wereldwijd gaapt nog steeds een kloof tussen de noodlijdende verwerkende industrie en de dienstensector, die goed standhoudt. Dat schrijven Guy Wagner, bestuurder-directeur van BLI - Banque de Luxembourg Investments, en zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

De kloof tussen de secundaire en de tertiaire sector doet de conjunctuur in de meeste landen vertragen, zonder dat de groei evenwel negatief wordt. Zo is het reële bbp in de VS in het tweede kwartaal met 2,1% op jaarbasis gegroeid ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar, wat minder is dan de 3,1% van het eerste kwartaal. 'De groei werd vooral ondersteund door de gezinsconsumptie en de overheidsuitgaven. De export en de bedrijfsinvesteringen hadden geen impact', zegt Guy Wagner, chief investment officer en bestuurder-directeur van de beheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments.

Economie van de eurozone groeit in bijzonder matig tempo

De economie van de eurozone groeit heel wat trager dan de Amerikaanse. In het tweede kwartaal is het bruto binnenlands product er namelijk met 0,2% gestegen ten opzichte van de eerste drie maanden van het jaar. In Japan heeft de regering haar verwachtingen voor de bbp-groei in 2019 verlaagd als gevolg van de zwakke export. In China is het bbp in het tweede kwartaal met 6,2% op jaarbasis gegroeid. 'Dat is de laagste groei sinds 1992, het jaar waarin de Chinese overheid kwartaalcijfers is beginnen te publiceren', zegt de Luxemburgse econoom.

ECB: nieuwe reeks monetaire versoepelingsmaatregelen op komst

Zoals verwacht heeft het monetaire comité van de Amerikaanse Federal Reserve de richtrente op zijn vergadering van juli met een kwartpunt verlaagd. De bandbreedte kwam daardoor op 2,00% tot 2,25%. “Het is de eerste renteknip sinds de financiële crisis van 2008.” Voorzitter Jerome Powell zei echter dat de renteverlaging meer moet gezien worden als een aanpassing halverwege de cyclus dan als het begin van een lange reeks renteverlagingen. In Europa heeft Mario Draghi, de voorzitter van de Europese Centrale Bank, een nieuwe reeks monetaire versoepelingsmaatregelen in het vooruitzicht gesteld. Zo zei hij op de vergadering van juli dat de richtrente op zijn minst tot midden 2020 op het huidige niveau zal blijven en mogelijk zelfs nog zal worden verlaagd. Op de volgende vergadering in september wordt een reeks bijkomende versoepelingsmaatregelen verwacht.

MSCI All Country World Index Net Total Return vestigt nieuw hoogterecord

De MSCI All Country World Index Net Total Return (in EUR) is de voorbije maand met 2,6% gestegen en heeft een nieuw hoogterecord gevestigd. 'De sterindex van de wereldwijde aandelenmarkt profiteerde van de stijging van de Amerikaanse markt', besluit Guy Wagner.