DWS: China zal Amerikaanse staatsobligaties niet als wapen gebruiken

DWS: China zal Amerikaanse staatsobligaties niet als wapen gebruiken

Obligaties Handelsconflict

Veel beleggers maken zich zorgen dat China de Amerikaanse staatsobligaties kan gebruiken om de Amerikaanse rente en de wisselkoers te beïnvloeden. Maar volgens de grafiek van de week van vermogensbeheerder DWS is die bezorgdheid overdreven.

Het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China zet niet alleen de wereldwijde toeleveringsketens onder druk, maar roept ook de vraag op of China zijn Amerikaanse staatsobligaties als wapen kan gebruiken bij het conflict, en welke gevolgen dat dan heeft voor de Amerikaanse rente en de dollar-yuan koers.

Voor een antwoord op die vraag zet DWS eerst de Chinese dominantie op de markt voor Amerikaanse staatsobligaties in perspectief: van de uitstaande Amerikaanse staatsobligaties (17,6 biljoen dollar) heeft China 1,1 biljoen dollar, wat overeenkomt met een aandeel van 6,4%. Op het hoogtepunt, in juli 2011, bedroeg het Chinese aandeel 12,1%.

Hoe zit het met de rente en de wisselkoers? Zoals de ‘Chart of the Week’ laat zien, viel de massale aankoop van Amerikaanse staatsobligaties door Beijing samen met een appreciatie van de yuan. En nu Beijing zijn positie in absolute cijfers heeft verlaagd, heeft ook de yuan de neiging om te verzwakken. Dit terwijl je eigenlijk het omgekeerde zou verwachten.

Maar zoals Xueming Song, DWS-econoom voor China, uitlegt: “De aankopen van staatsobligaties moeten niet op zichzelf worden gezien. Deze werden voorafgegaan door de enorme Chinese handelsoverschotten die de yuan mee versterkten. Ook hebben veel buitenlandse bedrijven in China geïnvesteerd, wat zorgde voor een verdere appreciatie van de yuan.”

En de Amerikaanse rente? Zou die stijgen als Beijing gaat verkopen? Ook hier wijst het verleden eerder op het omgekeerde. Toen China zijn voorraad tussen 2002 en 2008 verachtvoudigde tot 0,8 biljoen dollar, bleef de rente op tienjarige staatsobligaties stijgen. En al bijna een jaar is zowel de obligatievoorraad van Beijing (licht) als ook deze rente afgenomen.

Heeft China eigenlijk wel belang bij een devaluatie van de yuan? Hoewel een zwakkere yuan de export zou helpen, somt Xueming Song verschillende redenen op waarom het land waarschijnlijk geen zwakkere yuan wil. “Beijing wil een mogelijke kapitaalvlucht vermijden zoals we zagen in 2015. Er is ook de Nieuwe Zijderoute en de Shanghai Cooperation-initiatieven, waarbij een sterke Chinese munt buitenlandse investeerders moet aantrekken. Bovendien is het zelfbeeld van China als uitdager van de VS en als thuisland van een serieuze wereldmunt niet verenigbaar met een zwakke yuan.”