Robeco: Nutsbedrijven en vastgoed meest aantrekkelijk

Robeco: Nutsbedrijven en vastgoed meest aantrekkelijk

Vastgoed
Vastgoed (02)

Nutsbedrijven zijn binnen Europa het meest aantrekkelijk om in te beleggen. Aandelen in deze sector hebben een laag risico, het dividendrendement (4,2%) is hoog en het momentum is goed. Ook vastgoed en producenten van consumptie-artikelen scoren hoog; grondstoffen en informatietechnologie bungelen onderaan de lijst.

Dat concludeert Jan Sytze Mosselaar, portfoliomanager Quantitative Equities bij Robeco. Robeco onderzocht de relatieve aantrekkelijkheid van 1200 Europese aandelen op basis van een aantal factoren: volatiliteit, bèta, dividendrendement, koers/winstverhouding en koersmomentum. Ter vergelijking: de MSCI Europa-Index bestaat uit ongeveer 430 aandelen.

Uit het onderzoek blijkt eveneens dat de sector waarvan een bedrijf deel uitmaakt, belangrijker is dan het land waarin het bedrijf is gevestigd. Met andere woorden: een Brits bankaandeel zal zich heel anders gedragen dan een Brits telecomfonds, maar wel enigszins parallel bewegen aan een Frans bankaandeel.

Volgens Mosselaar is het geen verrassing dat defensieve sectoren als nutsbedrijven, vastgoed en niet-duurzame consumptiegoederen goed scoren. Op dit moment worden bedrijven als Nestlé, L'Oréal, Diageo en Pernod Ricard gewaardeerd om hun stabiliteit en hebben daarom een hogere waardering dan het gemiddelde van de markt. Robeco beoordeelt bedrijven in de IT, grondstoffen en industrie als een minder aantrekkelijke belegging. Zo zijn bijvoorbeeld aandelen in de IT-sector duur en volatiel, en bieden ze een relatief laag dividendrendement (1,7%).

Binnen de financiële sector vindt Mosselaar verzekeraars interessanter dan banken, omdat deze minder risico hebben, een relatief hoog dividendrendement bieden en beter scoren op momentum dan banken (voor deze bedrijven was 2018 een heftig jaar).

Robeco maakte ook een ranglijst van de meest aantrekkelijke Europese landen om in te beleggen. Zwitserland gaat aan kop, vooral door de relatief lage volatiliteit van Zwitserse aandelen. Goedkoop is het land niet, door de hoge waarderingen van zwaargewichten als Nestle, Roche en Novartis. België en het Verenigd Koninkrijk staan op de tweede en derde plek. De Britse aandelenmarkt kent een lage correlatie met Europa en biedt een redelijk dividendrendement, maar volatiliteit van Britse aandelen is relatief hoog. Duitse aandelen scoren slecht op het gebied van bèta en momentum.

De overwogen positie van Robeco (verrassend gezien het land als geheel laag scoort) in Italië is toe te schrijven aan belangen in nutsbedrijven als Terna, Hera en ERG. In de hoog scorende Britse aandelenmarkt is Robeco juist onderwogen. Dat is te wijten aan een kleine positie in zwaargewichten als HSBC, Unilever, Royal Dutch Shell en AstraZeneca. Een onderwogen positie in die bedrijven leidt al snel tot een onderwogen positie in de gehele Britse aandelenmarkt.