Monex: Wat nu voor May en sterling?

Monex: Wat nu voor May en sterling?

Britse pond
Europa Engeland.jpg

Hieronder volgt een commentaar van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, op het mogelijk opstappen van de Britse premier, Theresa May, en de gevolgen daarvan voor het Britse pond. 

Het premierschap van Theresa May lijkt zo goed als voorbij. Wanneer zij exact vertrekt, is minder relevant voor markten dan de vraag welke toon haar opvolgingsstrijd gaat krijgen. Mocht een no deal Brexit de boventoon voeren in de campagnes van haar mogelijke opvolgers, dan kunnen de dieptepunten van vorig jaar van 1,24 op GBPUSD en 1,11 op GBPEUR met speels gemak geslecht gaan worden.

Wat echter nog wel een vloer houdt onder sterling is dat er nog steeds geen meerderheid lijkt te zijn in het Britse parlement voor een harde Brexit, wat de mogelijkheden van een harde Brexit premier beperkt. De adder onder het gras is echter dat een harde Brexiteer, zoals Boris Johnson, simpelweg geen nieuwe Brexit-voorstellen kan doen en geen verdere verlenging van artikel 50 kan aanvragen, waardoor hij het VK met opzet uit de EU kan laten crashen zonder deal op 31 oktober.