Ethenea: hebben de beurzen nog potentieel in 2019?

Ethenea: hebben de beurzen nog potentieel in 2019?

Rente Aandelen Fed
Stocks.jpg

Door Harald Berres, Lead Portfolio Manager van het Ethna-DYNAMISCH fonds, ETHENEA Independent Investors S.A.

Na de gematigde toespraak van de Amerikaanse Federal Reserve in de afgelopen weken is alle vrees voor stijgende rentevoeten weggenomen. De vraag rijst of dit de weg vrijmaakt voor een verdere stijging van de aandelenmarkten.

  • De aandelenmarkten zijn momenteel niet overgewaardeerd. Europa en de Verenigde Staten zitten in het langetermijngemiddelde en zouden nog steeds potentieel moeten hebben, vanwege de extreem lage rente.
  • De wereldeconomie herstelt zich volgens de leidende economische indicatoren. Hoewel de Verenigde Staten economisch nooit bijzonder zwak zijn geweest, begint China zich te herstellen en zijn er ook positieve tendensen in Europa, die de beurzen moeten blijven ondersteunen.
  • De cyclus vertoont na 10 jaar tekenen van vermoeidheid en de prijzen stijgen min of meer. Maar er zijn in het verleden twee cycli geweest die over het geheel genomen sterker zijn geweest en die elk ongeveer 20 jaar hebben geduurd, dus langer dan de huidige cyclus. De eerste cyclus duurde van 1949 tot 1968 en de tweede van 1982 tot 2000. Als we het huidige aandelenklimaat vergelijken met deze twee cycli, is het duidelijk dat aandelen vandaag de dag nog meer potentieel hebben, vooral als de rente laag blijft.

Deze drie factoren - waardering, economie en cyclus - zijn gunstig voor aandelen en hun belang kan dus verder toenemen. In vergelijking met de rentetarieven bieden aandelen verreweg het meest aantrekkelijke risico-/rendementsprofiel. We moeten echter altijd in gedachten houden dat de aandelenmarkt zich niet in één richting beweegt en dat er volatiliteit is en zal blijven. We moeten volatiliteit beschouwen als onze bondgenoot en niet als onze vijand, want alleen volatiliteit laat toe om aandelen op een aantrekkelijk prijsniveau te kopen.