Jupiter: Komt governance-revolutie in Japan tot een einde?

Jupiter: Komt governance-revolutie in Japan tot een einde?

Aandelen Japan ESG
Japanse economie.jpg

In Japan is de trend zichtbaar van toenemende aandeleninkoop. Beleggers vragen zich af of de hervormingen in het Japanse bedrijfsleven en de daarmee gepaard gaande inkoopprogramma’s hun langste tijd hebben gehad. Begrijpelijk, omdat deze corporate governance revolutie al in 2015 begonnen is. Volgens Dan Carter, fondsbeheerder Jupiter Japan Select bij Jupiter Asset Management, is het een trend die langer kan aanhouden dan velen denken.

De grote verrassing bij de laatste cijferpresentaties waren de forse inkoopprogramma’s die aangekondigd werden. Qua aandeleninkoop was februari een recordmaand. De vijf grootste programma’s waren goed voor 30% van de indexstijging, waarbij Softbank 12% van het marktrendement in die maand bepaalde.

Japan is de VS niet

Een vrees van beleggers is dat Japan overdrijft en te ver gaat met de inkoopprogramma’s. Kraft Heinz is zo’n voorbeeld van overdrijving die beleggers liever vermijden. Sinds 2015 heeft het bedrijf 19,6 mrd dollar uitgekeerd aan zijn aandeelhouders, met een torenhoge schuldenberg tot gevolg. De beurswaarde van het bedrijf is in dezelfde periode met 49 mrd dollar gekelderd.

Toch is er volgens Carter een duidelijk verschil met Japan. De Amerikaanse markt is het punt gepasseerd dat beleggers profiteren van hogere dividenduitkeringen. Maar Japan heeft nog een hele weg te gaan voordat een negatief rendement dreigt. Dat ligt niet alleen aan de balansen van Japanse bedrijven, maar ook aan de pay-out ratio op dit moment. Het percentage van de winstuitkering aan aandeelhouders ligt nog altijd onder de 50%.

Nissan is uitzondering die regel bevestigt

Sommigen zien in de schandalen bij Nissan het bewijs dat de governance in Japan niet verbetert. Maar daar is Carter het absoluut niet mee eens. Japan maakt een inhaalslag op het gebied van governance. Dat is een proces en natuurlijk duiken er dan voorbeelden op van mismanagement. Maar het schandaal bij Nissan werd eigenlijk al ingeluid bij het falen van het bedrijf ten opzichte van de nieuwe governance code. In die zin fungeert de code ook als een diagnostische test.

Meerjarentrend

Carter is er van overtuigd dat verbetering van governance en winstuitkering in Japan een meerjarige trend is. Dit thema zal beleggers ook de komende tijd ten positieve verrassen, waarbij uitzonderingen, zoals Nissan, de regel juist bevestigen. Japan maakt een inhaalslag op het gebied van governance. Beleggers doen er goed aan om blootstelling te zoeken daar waar zij denken dat een positieve verandering waarschijnlijk is en dit de grootste impact zal hebben. Dat is exact wat Carter met zijn Jupiter Japan Select fonds ook nastreeft.