Monex: Brexit-overeenkomst vanavond? Britse pond stijgt sterk

Monex: Brexit-overeenkomst vanavond? Britse pond stijgt sterk

Bart Hordijk - Monex Europe.jpg

Hieronder volgt een commentaar van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, op het vooruitzicht dat wellicht vanavond een Brexit-overeenkomst kan worden beklonken.

Het Britse pond is gisteren sterk in waarde toegenomen op basis van het vooruitzicht dat we vanavond zowaar wel eens een Brexit-overeenkomst kunnen hebben. Extra garanties vanuit de EU over de Ierse backstop optie zullen vandaag uitwijzen of dit genoeg is om genoeg rebellen binnen de conservatieve partij over de streep te trekken om voor de deal van Theresa May te stemmen. Er moeten meer dan 100 voormalig tegenstemmers van mening veranderen voor vanavond, maar er zijn de afgelopen jaren gekkere dingen gebeurd in de Brexit.

Mocht May er vanavond in slagen om dit huzarenstukje succesvol uit te voeren, dan lijkt het Britse pond de grote spekkoper te worden, waarbij $1.35 op GBPUSD en €1.20 op GBPEUR zeker niet ondenkbaar zijn. Mocht dit echter niet gebeuren, dan is al het optimisme dat de afgelopen weken is ingeprijsd voorbarig geweest en kunnen we het Britse pond juist flink zien inleveren. Ook de positie van Theresa May komt dan waarschijnlijk weer ter discussie te staan, aangezien haar strategie er dan niet in is geslaagd om een Brexit deal over de streep te trekken. Wat dat betreft lijkt het zwaard van Damocles vanavond zowel boven het lot van het Britse pond, als ook boven dat van Theresa May te zweven.

Afbeelding: GBPEUR piekt

Monex: Brexit-overeenkomst vanavond? Britse pond stijgt sterk