Carmignac: outlook Emerging Markets

Carmignac: outlook Emerging Markets

Opkomende markten
carmignac-outlook-emerging-markets_1_SHWM9S.jpg

Door: Xavier Hovasse, Head of Emerging Equities bij Carmignac

In 2018 bevonden de opkomende markten zich in een fase van toenemende risicoaversie als gevolg van een combinatie van een stijgende Amerikaanse rente, een stijgende dollar en forse politieke spanningen, waarbij de Verenigde Staten recht tegenover China, Rusland en Turkije kwam te staan. De handelsoorlog die vorig jaar door het Witte Huis werd ontketend, woedde onverminderd voort en had voelbaar effect op de groei in Azië, waar de PMI-indeces, vooral de indices voor nieuwe exportorders, daalden. De tarievenkwestie maskeert in feite de realiteit van een wereldwijde conjunctuur die gestaag afzwakt. Dit was met name in China merkbaar, waar de laatste macro-economische cijfers tegenvielen. Beijing probeert de economie te ondersteunen met een anticyclisch beleid. De speelruimte voor China wordt echter steeds beperkter, nu het land geen overschot op de lopende rekening meer heeft en zowel de langetermijnfinancieringen als de directe buitenlandse investeringen fors zijn afgenomen, waardoor de betalingsbalans van het land onder druk komt te staan en de overheid minder instrumenten ter beschikking heeft. Gelet op dit alles formuleerden wij drie voorwaarden voor een constructievere houding ten opzichte van de opkomende markten: 1. de-escalatie van het handelsconflict, 2. economisch herstel in de belangrijkste opkomende markten en 3. monetaire verruiming door de centrale bank van China.

De opkomende markten sloten 2018 toch met een lichtpuntje af dankzij veranderingen in het fiscaal en monetair beleid van de Chinese overheid, een relatief stabiele dollar en een pauze in de ruzie tussen Beijing en Washington, waardoor ons vertrouwen in een positieve uitkomst van het conflict toenam. Dit waren duidelijk gunstige ontwikkelingen, waardoor de opkomende markten in de eerste weken van 2019 konden opveren. Het enige dat ons ervan weerhoudt van een bull rally voor de opkomende markten te spreken, is de brede economische vertraging die we zien.

Daarom blijven we voorlopig voorzichtig optimistisch en mijden we cyclische aandelen, die als eerste de dupe zullen worden van de vertraging, om ons te concentreren op groeiaandelen in minder populaire sectoren waar de vraag minder gevoelig is voor schommelingen in het bbp.

We hebben in het bijzonder hoge verwachtingen van India, dat naar onze mening goed opgewassen is tegen de uitdagingen die in 2019 in het verschiet liggen, vooral sinds de scherpe correctie van de ruwe-olieprijzen in het vierde kwartaal van 2018. Ook nu de wereldeconomie vaart verliest, biedt het land nog volop ruimte voor groei van de binnenlandse markt, omdat veel segmenten van de Indiase markt nog lang niet verzadigd zijn zodat er nog jarenlange structurele groei mogelijk is. In plaats van in exportgerichte bedrijven te beleggen, richten we ons daarom op bedrijven die de binnenlandse vraag bedienen in sectoren zoals telecommunicatie, financiën, consumptie en bouw.