BNY Mellon's Newton: Rally mogelijk op markt staatsobligaties

BNY Mellon's Newton: Rally mogelijk op markt staatsobligaties

Opkomende markten
bny-mellons-newton-rally-mogelijk-op-markt-staatsobligaties_1_MzJfX9.jpg

Op de markt voor staatsobligaties kan later dit jaar een rally plaatsvinden. Dat stelt Paul Brain, hoofd vastrentende waarden van vermogensbeheerder Newton Investment Management, onderdeel van vermogensbeheerder BNY Mellon IM.

Hij denkt dat 2019 ‘een jaar van twee helften’ wordt voor overheidsschuld: een rustige start gevolgd door een rally later in het jaar. De reden is dat hogere financieringskosten (door de gestegen rentes) en productiekosten – vooral in de VS – kunnen leiden tot lagere investeringen en dus lagere groei.

Een combinatie van hogere kosten en lagere groei zal volgens Brain mogelijk leiden tot hogere default rates (het percentage wanbetalingen) op de markt voor meer riskante bedrijfsobligaties, waar staatsobligaties als veilige haven van kunnen profiteren. Intussen lijkt het gevaar van een verdere renteverhogingen door de Fed (hetgeen slecht nieuws zou zijn voor staatsobligaties) een stuk kleiner te zijn geworden.

Brain: “Het vooruitzicht dat de Fed qua rente een plafond heeft bereikt, en een mogelijke stijging van de default rates, kunnen samen een hele belangrijke combinatie gaan vormen.” En mochten centrale banken, waaronder de Fed, wél doorgaan met de verkrapping van het beleid, dan is dat volgens Brain ‘waarschijnlijk pijnlijker’ voor riskantere bedrijfsobligaties dan voor staatsobligaties. Met als gevolg dat de vraag naar de veilige havens toeneemt.

Tot voor kort vreesden beleggers juist dat de Fed de rente verder zou verhogen, waardoor velen kozen voor een switch naar obligaties met kortere looptijden, die minder rentegevoelig zijn. Maar, zo benadrukt Brain: als de rente niet langer stijgt dan is het logischer om te kiezen voor langere looptijden. De voordelen daarvan verschillen van markt tot markt. In de VS is rentecurve behoorlijk vlak, waardoor lange looptijden weinig extra rendement opleveren. Maar in markten als Europa en Japan, alsmede bepaalde opkomende markten, worden beleggers hiervoor wel beloond met een substantieel hogere rente.