Pimco: Aantrekkelijke kortingen op CLO-markt

Pimco: Aantrekkelijke kortingen op CLO-markt

Obligaties
pimco-aantrekkelijke-kortingen-op-clo-markt_1_XcTZfc.jpg

De markt voor CLO’s (collateralized loan obligations ofwel herverpakte en doorverkochte bankleningen) werd eind vorig jaar gekenmerkt door hoge uitstromen en hoge transactiekosten. Volgens vermogensbeheerder Pimco blijft er in 2019 sprake van ‘een reeks aan risico’s’, maar kunnen beleggers ook profiteren van ‘forse kortingen’ op zowel de primaire als de secundaire markt.

Pimco-specialisten Joshua Anderson, Loren Sageser en Bryan Tsu onderscheiden een aantal specifieke mogelijkheden waarvan ‘tactische beleggers met geduld, een contraire visie en de standvastigheid om marktschommelingen te doorstaan’ kunnen profiteren.

Ze kunnen ‘opportunistisch’ CLO’s tegen hoge kortingen kopen op de secundaire markt. In december kwamen de prijzen van bankleningen onder druk te staan door uitstromen uit daarin gespecialiseerde fondsen, die vervolgens moesten verkopen in een illiquide markt. Daardoor werden ook de CLO’s geraakt, met een verschil tussen bied- en laatprijzen die in sommige sectoren opliep tot 10%. In de afgelopen jaren was sprake van een enorme toename van de CLO-markt, zonder dat de liquiditeit op de secundaire markt daar gelijke tred mee heeft gehouden. Juist de zwakke verhandelbaarheid schept kansen voor beleggers, aldus Pimco, als prijzen van CLO’s (tijdelijk) naar beneden doorschieten.

Voorafgaand aan de uitgifte van CLO’s verzamelt de aanbieder ervan de onderliggende leningen in een zogenoemde warehouse. Als die leningen tijdens dat proces in waarde dalen, dan hebben de organiserende banken twee opties: wachten op betere tijden of het verlies nemen door CLO’s tegen forse kortingen in de (primaire) markt te zetten. Beleggers kunnen daarvan profiteren.

Mochten leningen verder in waarde dalen, dan is het goed mogelijk dat er meer ‘print and sprint’-CLO’s komen