Candriam lanceert het Oncology Impact fonds

Candriam lanceert het Oncology Impact fonds

Impact beleggen
candriam-lanceert-het-oncology-impact-fonds_1_Db5ryZ.jpg

Vandaag, op Wereldkankerdag, kondigt vermogensbeheerder Candriam de lancering aan van zijn fonds Candriam Equities L Oncology Impact. Dit fonds belegt in beursgenoteerde bedrijven die producten en diensten ontwikkelen voor de behandeling van kanker (diagnose, profiling, behandeling). Candriam Equities L Oncology Impact is een verdere uitbreiding van de expertise van Candriam op het gebied van thematische beleggingen. De bestaande strategieën die beleggen in biotech, robotica en demografie vertegenwoordigen meer dan €3 miljard[1] aan activa onder beheer.

Ondanks de recente wetenschappelijke vooruitgang hebben mensen die te horen hebben gekregen dat ze kanker hebben, in veel gevallen weinig rooskleurige vooruitzichten. Kanker is nog steeds de tweede belangrijkste doodsoorzaak wereldwijd. 40% van alle mensen zal op een bepaald moment in het leven te horen krijgen dat ze zijn getroffen door de ziekte. De wereldwijde vergrijzing zorgt voor een forse toename van het aantal kankerpatiënten, aangezien de kans op de ziekte vaak toeneemt met de leeftijd. Er wordt verwacht dat het aantal mensen dat overlijdt aan kanker over de hele wereld met zo’n 60% zal toenemen, van 8 miljoen tot 13 miljoen per jaar rond 2030.[2] 

Immunotherapie, doelgerichte therapie, vloeibare weefselmonsters, tumor sequencing, nanotechnologie, robotoperaties, kunstmatige intelligentie en big data: elke dag bieden nieuwe technologieën een sprankje hoop voor kankerpatiënten en hun families. Naarmate de innovatie bij kankerbehandelingen steeds verder vordert, heeft dat ook een impact op een aanzienlijk aantal sectoren (biotech, farmaceutica, artificiële intelligentie, onderzoek) en op bedrijven over de hele wereld.

Het nieuwe fonds Candriam Equities L Oncology Impact ondersteunt de ontwikkeling van een brede waaier aan methoden op het gebied van diagnose en behandeling en wil de baanbrekende innovaties op dit gebied identificeren. Met het fonds biedt Candriam beleggers de mogelijkheid hun geld te beleggen in een fonds dat een directe positieve maatschappelijke impact heeft. Door 10% van de beheersvergoeding van het fonds af te staan, wil Candriam het onderzoek naar kanker door vooraanstaande Europese kankeronderzoekinstellingen ondersteunen.

Rudi Van den Eynde, Head of Thematic Equity, licht toe: “We zien heel wat innovatie bij de behandeling van talrijke ziekten, met name kanker. We willen bedrijven identificeren met een sterk groeipotentieel. Dankzij de diepgaande expertise van ons team zijn we hiervoor erg goed gepositioneerd: we kunnen steunen op 20 jaar ervaring met het beheer van een gespecialiseerd biotechfonds. We hebben ook twee analisten met een doctoraat en we zullen een onafhankelijk klankbord hebben in de vorm van een adviesraad waarin vooraanstaande wetenschappers op het vlak van oncologie participeren.”

Vincent Hamelink, Chief Investment Officer Investment Management, besluit: “Nieuwe behandelingen en technologieën van de volgende generatie zullen de wereldwijde markt voor oncologie verder laten groeien. Ons nieuwe fonds Candriam Equities L Oncology Impact is zodanig samengesteld dat het winstgevend zal zijn voor beleggers, en tegelijkertijd kankeronderzoek stimuleert waardoor het een positieve maatschappelijke impact levert. Door 10% van de beheervergoeding van het fonds af te staan aan onderzoek, streven we  naar een nog tastbaardere bijdrage aan de strijd tegen kanker.”

Candriam Equities L Oncology Impact is een subfonds van Candriam Equities L, een BEVEK (Beleggingsvennootschap met veranderlijk kapitaal) gevestigd in Luxemburg en beheerd door Candriam Luxemburg. Candriam Equities L Oncology Impact mag momenteel worden aangeboden in Luxemburg, Oostenrijk, Nederland, Zwitserland, Duitsland, Frankrijk, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Portugal.