Robeco Outlook 2019: ‘Turbulentie op komst’

Robeco Outlook 2019: ‘Turbulentie op komst’

robeco-outlook-2019-turbulentie-op-komst_1_FF9Qxv.jpg

Robeco verwacht turbulentie in 2019, zo meldt de jaarlijkse outlook die het bedrijf vandaag publiceert. In 2019 heeft de markt twee gezichten. Enerzijds blijft de groei bovengemiddeld in de ontwikkelde economieën en trekt die in de opkomende landen enigszins aan. Anderzijds wordt dit zonnige economische plaatje naar verwachting overschaduwd door de vrees dat aan de jarenlange stijgingen een eind komt door stijgende rentes, handelsoorlogen, mogelijke oververhitting van de Amerikaanse economie en zorgen over Italië en de Brexit.

Robeco verwacht turbulentie in 2019, zo meldt de jaarlijkse outlook die het bedrijf vandaag publiceert. In 2019 heeft de markt twee gezichten. Enerzijds blijft de groei bovengemiddeld in de ontwikkelde economieën en trekt die in de opkomende landen enigszins aan. Anderzijds wordt dit zonnige economische plaatje naar verwachting overschaduwd door de vrees dat aan de jarenlange stijgingen een eind komt door stijgende rentes, handelsoorlogen, mogelijke oververhitting van de Amerikaanse economie en zorgen over Italië en de Brexit.

De spanningen tussen de VS en China houden vermoedelijk nog wel even aan, zonder dat ze leiden tot een belangrijke escalatie. In de EU vertoont de groei waarschijnlijk hetzelfde verloop als in 2018, namelijk bovengemiddeld. Het vertrek van het VK uit de EU is een belangrijke risicofactor, maar die behoort na 29 maart 2019 tot het verleden. Naar verwachting komt er een overgangsregeling en dat betekent dat er feitelijk weinig verandert. De begrotingsplannen van de nieuwe populistische Italiaanse regering zijn ook een risicofactor, omdat ze in strijd zijn met eerdere begrotingsafspraken binnen de EU. Robeco verwacht echter dat Italië zich uiteindelijk wel zal schikken, omdat dit in het belang is van het land zelf.

Het verschil in groei tussen opkomende en volwassen markten gaat geleidelijk aan uitlopen. Voor beleggers die bereid zijn meer risico te nemen, biedt dit kansen op een hoger rendement. In China blijft het beleid gericht op het handhaven van een relatief hoog groeitempo van meer dan 6,0%, maar het land moet waarschijnlijk wel genoegen nemen met een lager groeicijfer dan in 2018. Dankzij de aanhoudende groei in China en de ontwikkelde markten, belooft 2019 voor opkomende markten een redelijk goed jaar te worden.

Aandelen hebben de voorkeur boven obligaties. Beleggers moeten zich echter voorbereiden op een periode van turbulentie. Zij dienen hun aandacht meer te verleggen naar defensieve aandelen zoals hoogwaardige waardeaandelen met een laag risico. Hoewel Amerikaanse aandelen veelal worden beschouwd als defensief, zijn ze veel minder aantrekkelijk geworden omdat al in de koersen is verwerkt dat de omgeving in de VS uiterst risicovriendelijk is ten opzichte van andere regio’s. Europese aandelen zien er na het verdwijnen van de risico's rond de Brexit en Italië een stuk aantrekkelijker uit.

Op de obligatiemarkten is het moeilijk bronnen van rendement te vinden. Bedrijfsobligaties en highyieldobligaties hebben het meestal moeilijk in de latere stadia van de economische cyclus. In de loop der jaren is de gemiddelde waardering voor bedrijfsobligaties gedaald. Nu de spreads en de rente bovendien zeer laag zijn, is de kans klein dat het ditmaal anders zal lopen. Robeco verwacht ook niet veel van staatsobligaties uit de eurozone. De rente is wel licht gestegen, maar is ook nog steeds opvallend laag. Hij gaat waarschijnlijk omhoog als de centrale banken hun kwantitatieve programma beëindigen. Positief is dat Amerikaanse Treasuries met het verder stijgen van de lange rente waarschijnlijk een interessante beleggingscategorie gaan vormen. Obligaties van opkomende markten in lokale valuta zijn door de enorme afwaardering van diverse munten ook aantrekkelijker geworden. Bovendien is de rente daar veel hoger dan in ontwikkelde markten.

Léon Cornelissen, Chief Economist: “In 2019 kunnen we rekenen op enige turbulentie. Denk alleen maar aan de Brexit, Italië, spanningen in de Chinees-Amerikaanse handel, de kans op oververhitting van de Amerikaanse economie en centrale banken die vroeger of later op de rem trappen om de groei te vertragen. Beleggers doen er verstandig aan zich hierop voor te bereiden.”

Jeroen Blokland, portefeuillemanager van de Multi Asset fondsen: “De aandelenkoersen gaan vermoedelijk eerst omhoog voordat de echte onrust ontstaat. Daarom is het verstandig je aandacht nu al te verleggen naar aandelen met een meer defensief profiel. Dan moet je niet alleen denken aan aandelen met een laag risico, maar ook aandelen met een lage waardering, een hoge kwaliteit en/of een hoog dividend. Na bijna tien jaar van bovengemiddeld rendement zijn Amerikaanse aandelen overgewaardeerd geraakt, zeker ten opzichte van aandelen in andere regio's. We verwachten dat in 2019 de rollen omdraaien, waardoor nieuwe kansen ontstaan.”