UBS AM: Chinese monetaire maatregelen hebben effect van aspirientje

UBS AM: Chinese monetaire maatregelen hebben effect van aspirientje

ubs-am-chinese-monetaire-maatregelen-hebben-effect-van-aspirientje_1_hcjWTc.jpg

De maatregelen van de Chinese centrale bank om de economie vlot te trekken, hebben slechts het effect van een aspirientje, stelt Hayden Briscoe, hoofd obligaties voor Azië/Pacific bij UBS Asset Management (UBS AM) in het rapport ‘China’s macro medicine’.

De maatregelen van de Chinese centrale bank om de economie vlot te trekken, hebben slechts het effect van een aspirientje, stelt Hayden Briscoe, hoofd obligaties voor Azië/Pacific bij UBS Asset Management (UBS AM) in het rapport ‘China’s macro medicine’.

"In juni maakte de Chinese economie een mini-cyclische vertraging door, zoals we vorig jaar hadden voorspeld. De vertraging deed de Chinese onshore obligatiemarkt vastlopen.”

“Neem daarbij de wanbetalingen en de algemene economische vooruitzichten, en het licht knipperde op vele plaatsen rood. Ook bereikten de geldhoeveelheid en de investeringen historisch lage niveaus, zakte de aandelenmarkt in en namen de zorgen toe over de handelsrelaties tussen China en de Verenigde Staten.”

De Chinese centrale Bank (PBoC) nam in juni maatregelen om de situatie te stabiliseren. Het duurt natuurlijk altijd even voordat beleid een effect heeft op de reële economie. Maar ondanks de hoop van obligatieverkopers en analisten heeft China zijn monetaire beleid niet drastisch versoepeld. Evenmin was er sprake van een grote krediettoename in de economie, aldus Briscoe.

“Het recept van de PBoC moet je dan ook eerder als een pijnstiller zien dan als een steroïde. Dit heeft tot gevolg dat de economische impact van het beleid in juni en juli waarschijnlijk geneutraliseerd wordt. Wij verwachten dan ook nog steeds dat de groei in China eind 2018 en in 2019 afneemt.”