2017 - 1

2017 - 1

ALM Fiduciair Management Pensioenfondsen
Cover digitale versie magazine.jpg

Gaat het om ‘ik’ of om ‘wij’? Dat is voor Ellen te Paske-Lievestro, als trainee-bestuurder verbonden aan Pensioenfonds Metalektro, als Medewerker Pensioen aan FNV Jong en sinds november 2016 Voorzitter van Stichting Pensioenlab, de kernvraag bij pensioen. Lies van Rijssen stelde haar in een persoonlijk interview diverse vragen, onder andere over de diversiteit binnen pensioenfondsbesturen en over het nieuwe pensioencontract.

Financial Investigator legde tevens een aantal jonge pensioenprofessionals een viertal vragen voor over ons pensioenstelsel. Hoe denken deze jongeren over zaken als intergenerationele solidariteit, verplichte opbouw van aanvullend pensioen en over de toekomst van ons pensioenstelsel? En wat is de grootste uitdaging voor ons toekomstige pensioenstelsel?

Op de cover staat Marthe Tuinstra, binnen PGB Pensioendiensten als Portfolio Manager External Mandates verantwoordelijk voor alternative fixed income. Zij zette ruim anderhalf jaar geleden de grote stap van business development bij een grote buitenlandse vermogensbeheerder, naar managerselectie bij een Nederlandse pensioenuitvoeringsorganisatie. Financial Investigator sprak met haar over deze carrièreswitch en natuurlijk over alles wat bij managerselectie komt kijken.

De twee ronde tafels in deze uitgave gaan over Fiduciair Management, Integraal Balansbeheer en LDI. Aan de eerste ronde tafel deden pensioenfondsen mee en tijdens de tweede ronde tafel discussieerden de aanbieders met elkaar. Een van de deelnemers verwoordde het als volgt: ‘Het fiduciaire model moet zijn geënt op de strategische uitgangspunten van het pensioenfonds en vooral op de zogenoemde investment beliefs. Het gaat om het beheersen van het risicoprofiel.’