Invesco lanceert blockchain ETF met Elwood Asset Management

Invesco lanceert blockchain ETF met Elwood Asset Management

invesco-lanceert-blockchain-etf-met-elwood-asset-management_1_zrMSpp.jpg

Vermogensbeheerder Invesco lanceert een innovatieve ETF gericht op bedrijven die inkomsten kunnen genereren uit blockchain-technologie. De Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF is ontwikkeld in samenwerking met Elwood Asset Management, een op institutionele beleggers gerichte vermogensbeheerder gespecialiseerd in digitale activa en blockchaintechnologie.

Bin Ren, CEO van Elwood: "Blockchain bestaat al een decennium, maar veel mensen zien het nog puur en alleen als de technologie achter cryptomunten, terwijl het echte potentieel veel verder reikt. Steeds meer bedrijven, voornamelijk financiële dienstverleners, passen de blockchaintechnologie toe. We verwachten dat deze trend zich de komende jaren verder gaat ontwikkelen, in een breder scala aan sectoren. Wij geloven dat de blockchaintechnologie de potentie heeft de wereldeconomie te veranderen en dat dit in de huidige markt sterk onderkend wordt, net zoals dit het geval was in de beginperiode van het internet, toen de meeste mensen het nut van bijvoorbeeld e-mail niet zagen."

Een blockchain is het beste te vergelijken met een grootboek, waarin de overdracht van activa georganiseerd is. Met behulp van de blockchain is het mogelijk om een transparante, onveranderbare, traceerbare en permanente registratie van alle transacties te creëren. Cryptomunten waren de eerste activa die de blockchain-technologie gebruikten, maar ook medische data of juridische contracten kunnen via de blockchain tussen meerdere partijen uitgewisseld worden.

Chris Mellor, hoofd EMEA ETF Equity Product Management bij Invesco, zegt: "Blockchain is in potentie een grote bron van inkomsten. Deze potentie blijft echter vaak verborgen binnen bedrijven die ook op andere terreinen actie zijn. De ETF die we nu in de markt zetten, biedt beleggers toegang tot bedrijven die nu al winst boeken, maar ook extra potentieel bieden in de vorm van blockchain-gerelateerde inkomsten die op dit moment niet worden weerspiegeld in hun aandelenkoers."

De ETF belegt fysiek in de Elwood Blockchain Global Equity Index. De index biedt beleggers blootstelling aan internationale bedrijven in zowel ontwikkelde als opkomende markten die onderdeel uitmaken (of de potentie hebben om deel uit te gaan maken) van het blockchain-ecosysteem.

Kevin Beardsley, hoofd business development bij Elwood, merkte op: "Het grootste deel van de index bestaat momenteel uit aan bedrijven waarvan de waarde die specifiek aan blockchain-technologie is toe te schrijven zich in de fase "developing" of "potential" bevindt. Dit zijn bedrijven die goed gepositioneerd zijn om te profiteren van de mogelijkheden die de blockchaintechnologie biedt. In de loop van de tijd verwachten we echter dat naarmate de technologie meer alomtegenwoordig wordt, de balans van nature verschuift naar bedrijven met een significante, directe blootstelling aan blockchain-gerelateerde inkomsten."

In termen van de grootste allocaties naar sectoren is de verdeling binnen de index op dit moment als volgt: 46% in informatietechnologie, 23% in financiële waarden, 9% in communicatiediensten en 8% in grondstoffen en consumentengoederen. De drie grootste geografische bestemmingen zijn de VS (39%), Japan (29%) en Taiwan (12%) [1].

De index wordt voor Elwood Asset Management beheerd door Solactive AG, wereldwijd een toonaangevende aanbieder met expertise op het gebied van op maat gemaakte indices. De index wordt op kwartaalbasis herzien en geherbalanceerd.

De Invesco Elwood Global Blockchain UCITS ETF is het meest recente voorbeeld van de kennis en kunde van Invesco op het gebied van het identificeren van nieuwe en interessante segmenten van de markt en het creëren van fondsen waarmee beleggers op een efficiënte manier toegang krijgen tot deze mogelijkheden. Invesco lanceerde in het verleden als eerste aanbieder in Europa ETFs waarmee beleggers kunnen investeren in financiële technologie en biotechnologie. Daarnaast heeft Invesco een volledig aanbod aan ETF’s belegd in Amerikaanse en Europese sectoren.

1 Bron: Bloomberg, per 26 februari 2019.

2 Noteringen staan ook gepland voor Xetra (in EUR), Borsa Italiana (in EUR) en SIX Swiss Exchange (in USD).