Banque de Luxembourg Investments: Economische groei blijft in meeste regio’s vertragen

Banque de Luxembourg Investments: Economische groei blijft in meeste regio’s vertragen

banque-de-luxembourg-investments-economische-groei-blijft-in-meeste-regios-vertragen_1_XfYT72.jpg

In de Verenigde Staten lieten de consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen het de laatste tijd wat afweten, terwijl in de eurozone een kloof gaapt tussen de industriële activiteit en de activiteit in de dienstensector. Dat schrijven Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, en zijn team in hun maandelijkse analyse 'Highlights'.

De economische groei blijft in de meeste regio’s vertragen. In de VS liepen de consumentenbestedingen en de bedrijfsinvesteringen de laatste tijd terug. “In de eurozone gaapt een kloof tussen de industriële activiteit, die bijzonder zwak is omdat ze in ruime mate afhangt van de buitenlandse vraag, en de activiteit in de dienstensector, die behoorlijk goed standhoudt gezien de verdere verbetering van de arbeidsmarkt”, zegt Guy Wagner, bestuurder-directeur van de fondsbeheersmaatschappij BLI - Banque de Luxembourg Investments. In Japan was de bbp-groei in het vierde kwartaal van 2018 weer positief, ondanks een forse terugval van de export als gevolg van de zwakke buitenlandse vraag.

Monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen in China

In China treffen de autoriteiten monetaire en fiscale stimuleringsmaatregelen, die de economische groei in de loop van het jaar zouden kunnen versnellen. “Voorts wordt verwacht dat de VS en China een memorandum van overeenstemming zullen ondertekenen, wat zou vermijden dat het conflict over de invoerheffingen verder escaleert en een geleidelijk herstel van de wereldhandel zou bevorderen. Een eventueel akkoord betekent echter niet dat de geopolitieke spanningen tussen de twee grootste economische mogendheden definitief opgelost zullen zijn.”

Federal Reserve stelt zich geduldiger op

De notulen van de bijeenkomst van het monetaire comité van de Amerikaanse Federal Reserve in januari bevestigen dat de Amerikaanse centrale bank zich geduldiger zal opstellen met betrekking tot het rentebeleid, wat wijst op een mogelijke pauze in de renteverhogingen. Wat de strategie voor de normalisering van de balans betreft, zijn de monetaire autoriteiten ervoor gewonnen om de omvang van de balans duurzaam boven het niveau van voor de crisis te houden en overwegen ze om beleggers spoedig een einddatum voor de normaliseringsperiode mee te delen. “In Europa lijkt de centrale bank open te staan voor een verdere uitbreiding van haar balans met nieuwe langlopende herfinancieringstransacties als de recente tekenen van een conjunctuurvertraging in de eurozone bevestigd worden”, zegt de Luxemburgse econoom.

Weinig beweging op de obligatiemarkten sinds het begin van het jaar

Het forse beursherstel sinds het begin van het jaar heeft de situatie op de obligatiemarkten niet doen keren. “Het vooruitzicht op een economische vertraging en een verdere daling van de inflatiedruk houdt de lange rente laag.”

Beurzen blijven stijgen

Na het forse herstel van januari zijn de beurzen in februari opnieuw hoger geklommen. “De aandelenmarkten profiteren van de inschikkelijker houding van de Amerikaanse Federal Reserve over de koers van het monetaire beleid, alsook van de kennelijk afname van de handelsspanningen tussen de VS en China. Sectoraal gezien voerden de industrie en de technologiesector het herstel aan, waardoor deze een groot deel van het gecumuleerde verlies van eind vorig jaar weer goedmaakten”, besluit Guy Wagner.