Robeco: Aandelen Europa aantrekkelijk, risico’s overschat

Robeco: Aandelen Europa aantrekkelijk, risico’s overschat

Aandelen Europa
robeco-aandelen-europa-aantrekkelijk-risicos-overschat_1_5n2WPR.jpg

Europese aandelen zijn aantrekkelijk omdat risico’s door onzekerheden als de Brexit, de handelsoorlog tussen de VS en China en het opkomend populisme, worden overschat. “De vooruitzichten zijn veel rooskleuriger dan beleggers denken.”

Dat schrijft Léon Cornelissen, hoofdeconoom bij vermogensbeheerder Robeco in de maandelijkse outlook. Cornelissen constateert dat sinds 2009 Europese aandelen door politieke risico’s in Europa goedkoper zijn geworden.

Zo is Europa indirect het slachtoffer geworden van de handelsoorlog tussen de VS en China. Heffingen en dreigementen hebben een negatieve invloed gehad op de Chinese economie, hetgeen slecht uitpakte voor de Europese export, zoals voor Duitse auto’s.

Inmiddels is een bestand tussen de VS en China volgens Cornelissen ‘vrijwel zeker’. “De belangrijkste factor voor dit bestand is volgens ons echter de negatieve reactie van de aandelenmarkt op de aanhoudende spanningen”, benadrukt de hoofdeconoom. “Juist daarom is het onwaarschijnlijk dat de Amerikaanse president aanstuurt op escalatie in de relatie met Europa.” Daarnaast stelt Cornelissen dat de Duitse auto-industrie lijdt onder ‘eenmalige factoren’ zoals de strengere Europese emissienormen.

Ook de onzekerheid rondom de Brexit draagt bij aan slechter sentiment. De hoofdeconoom concludeert echter dat de kans op een no-deal Brexit flink is afgenomen en dat de Britse economie zich weer herstelt zodra duidelijk wordt dat een harde Brexit wordt vermeden. Volgens Cornelissen zijn er nu twee opties: uitstel (mogelijk gevolgd door een nieuw referendum, waarbij de peilingen wijzen op een meerderheid voor blijven) of acceptatie van de uittredingsovereenkomst door het parlement.

De hoofdeconoom ziet tevens dat het populisme in Frankrijk en Italië tekenen vertoont van verzwakking. Het Frans consumentenvertrouwen is sinds begin dit jaar weer sterk toegenomen, samen met de populariteit van de Franse president Macron. Ook het effect door de protestgolf van de ‘gele hesjes’ lijkt weg te ebben.

Op financiële markten ontstond onrust nadat in Italië een populistische regering werd geformeerd. Nu de Italiaanse partij Lega, de kleinste partij in het Italiaanse kabinet met diepe wortels in het Noord-Italiaanse bedrijfsleven, in de peilingen flink heeft gewonnen, is de kans klein dat de partij kiest voor beleid dat een schuldencrisis veroorzaakt.

Een andere steun in de rug komt van de meer ‘dovish’ houding door centrale banken als de ECB en de Fed. De ECB kondigde een nieuwe, tweejarige Targeted Longer-Term Refinancing Operation (TLTRO) aan, waardoor banken goedkoop geld kunnen lenen.

Beleggers zijn volgens Cornelissen te pessimistisch over Europa. “Er zijn hindernissen, maar wij houden rekening met een herstel van de Europese economieën in de tweede helft van 2019.”