Legg Mason: Amerikaanse aandelen: De economische basis blijft sterk


Legg Mason: Amerikaanse aandelen: De economische basis blijft sterk

Door Jeff Schulze, CFA, Investment Strategist bij Clearbridge Investments (een filiaal van Legg Mason)

Ondanks de handelstarieven blijven de uitbreidingsplannen van kleine Amerikaanse bedrijven sterk toenemen. Het vertrouwen van bedrijfsleiders en consumenten blijft hoog, ondanks de voortdurende vloedgolf van zorgen omtrent de handel van de afgelopen zes maanden. Hoewel de resultaten van dergelijke enquêtes de komende maand zouden kunnen dalen, vermoeden we dat ze over het algemeen op een positief niveau zullen blijven. De Manufacturing PMI New Orders index, een maatstaf voor de zakelijke cyclus, staat al gedurende 13 opeenvolgende maanden hoger dan 60.

Dat is het langste traject sinds het begin van de jaren zeventig en bevestigt nog steeds de aanhoudende opleving van de economische activiteit. Het aantal slechte leningen (commercieel en industrieel) neemt af en de kredietvoorwaarden worden versoepeld. Hoewel dit verschijnsel meer geassocieerd kan worden met het begin van een economische cyclus dan met het middengedeelte, toont het aan dat de kredietvoorwaarden los blijven ondanks de verkrapping van de centrale bank. De tendensen op het gebied van de kapitaaluitgaven lijken dan ook vrij gezond en zouden in de tweede helft van het jaar een belangrijke motor voor aandelen moeten zijn.

Het is niet alleen de zakelijke activiteit die er gezond uitziet. De arbeidsmarkt, de motor van dit herstel, blijft verkrappen. De werkloosheidsgraad van 3,8% zit in de buurt van het laagste niveau in 20 jaar en zou in 2019 het laagste niveau in 50 jaar kunnen bereiken. Voor het eerst in de geschiedenis zijn er meer vacatures dan werklozen. De inschrijvingen in de werkloosheid als percentage van de totale tewerkstelling bevinden op hun laagste niveau ooit. Tegen deze achtergrond blijven de lonen en wedden een stijgende tendens vertonen. De lonen stegen met 2,7% en het totaal aantal gepresteerde uren steeg met 2,1% in mei, waardoor het inkomen op jaarbasis met 4,8% steeg ten opzichte van vorig jaar. Dit is meer dan voldoende om de ontwikkeling van de consumentenbestedingen in de nabije toekomst gezond te houden.

Samen met het ClearBridge Recession Dashboard wijst deze evolutie op een economie en een markt die in de tweede helft van 2018 en begin 2019 verder groeit. We verwachten dat de volatiliteit op korte termijn hoog zal blijven, als gevolg van de naderende tussentijdse verkiezingen in de VS en de bezorgdheid over een handelsoorlog. Maar het is belangrijk dat beleggers op de fundamentals van robuuste organische inkomsten en een aansterkende economie focussen, eerder dan op angstgevoelens.  In feite is het misschien gewoon tijd om de zeilen aan te passen om te profiteren van deze rugwind.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven