Monex: Kans op no-deal Brexit lijkt toe te nemen - Britse pond in de put


Monex: Kans op no-deal Brexit lijkt toe te nemen - Britse pond in de put

Hieronder volgt een commentaar van Bart Hordijk, valuta-analist bij Monex Europe, op de daling van het Britse pond vanmorgen dat het laagste punt in de afgelopen 10 maanden tegenover de euro bereikte.

Het pond bevindt zich in zwaar weer en bereikte vanochtend het laagste niveau tegenover de euro in 10 maanden en was de slechtst presterende van de G10 valuta van de afgelopen 3 maanden. De belangrijkste drijfveer hiervoor lijkt te zijn dat de kans op een no-deal Brexit steeds groter lijkt te worden, wat Theresa May tot wanhoop drijft. De kans is echter redelijk aanwezig dat de Brexit soep niet zo heet zal worden gegeten als dat zij wordt opgediend, wat inhoudt dat dit wellicht een interessante koopkans is voor partijen met een sterling behoefte.

De retoriek van de onderhandelingen neemt, zoals je kan verwachten, toe nu de onderhandelingen voor een Brexit deal haar eindfase naderen. Dit betekent echter niet dat er zowel binnen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie geen politieke wil is om de onderhandelingen tot een goed einde te brengen. Voor Theresa May geldt op dit moment wellicht dat hoe meer mensen nadenken over de potentieel desastreuze gevolgen van een no-deal Brexit, hoe meer mensen uiteindelijk - al dan niet schoorvoetend – toch haar uiteindelijke Brexit compromis zullen ondersteunen. De dreiging van een no-deal Brexit kan dus uiteindelijk goed zijn voor de draagkracht van een uiteindelijke softere Brexit deal, iets waar May op in zet, daar zij aanvankelijk zelfs voor Remain campagne heeft gevoerd.

Voor de Europese Unie is het zaak om andere landen die mogelijk de EU willen verlaten goed bang te maken over de potentieel negatieve gevolgen van zo’n exit. De dominantie in media van de Brexit en de mogelijke negatieve gevolgen hiervan zal ook in andere landen zijn doorgedrongen, waarbij bijvoorbeeld zelfs de nieuwe Italiaanse regering haar standpunten over het EU lidmaatschap wat heeft verwaterd. Dit omdat het nut van de EU nu voor veel kiezers duidelijker wordt dankzij het moeizame Brexit proces, wat het politiek minder interessant maakt om een EU-exit in je campagne op te nemen. Dit doel is nu wel bereikt voor de EU, waardoor de EU er nu baat bij heeft om een deal te sluiten in het wederzijdse belang, omdat dit ook goed is voor de economie van de EU. Daarnaast zal de EU ook reden hebben om May tegemoet te komen in de onderhandelingen, omdat het alternatief voor May aan de onderhandelingstafel nog steeds een harde Brexiteer als Jacob Rees-Mogg is, of de sterk linkse Jeremy Corbyn.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven