Invesco: vier zaken die beleggers goed in de gaten moeten houden in augustus


Invesco: vier zaken die beleggers goed in de gaten moeten houden in augustus

Beleggers moeten in augustus vier zaken goed in de gaten houden: het koersverloop van de Chinese yuan, de Brexit, de onderhandelingen over het Noord-Amerikaanse handelsakkoord NAFTA en de handelsrelatie tussen de VS en China. Dat stelt Kristina Hooper, Chief Global Market Strategist bij vermogensbeheerder Invesco.

1.  De yuan

 Niet alleen heeft de People’s Bank of China (PBOC) de rentetarieven meerdere malen verlaagd de afgelopen acht maanden, de wereld plaatst ook vraagtekens bij de Chinese economische vooruitzichten. Deze ontwikkelingen zorgden de afgelopen maanden voor druk op de yuan. In de afgelopen week heeft de munt zich herpakt, dankzij een versoepeling van het monetaire beleid van de PBOC en het indrukken van de “pauzeknop” door president Xi Jinping voor wat betreft het afbouwen van de schulden.

Hooper verwacht de komende tijd meer maatregelen die groei ondersteunen (zoals belastingverlagingen), waardoor de economische vooruitzichten voor China verbeteren, met een sterkere yuan tot gevolg. Aan de andere kant lijkt het volgens Hooper alsof China de eigen munt relatief zwak wil houden, om zo handel te bevorderen in het licht van stijgende handelstarieven. Dit getouwtrek kan resulteren in een fluctuerende valuta. Dat wil nog niet zeggen dat de yuan als wapen wordt ingezet in het conflict met de V.S., maar Hooper sluit niet uit dat dit alsnog gaat gebeuren

2.  Brexit perikelen en het Britse pond

De gesprekken over het Britse vertrek uit de EU worden medio augustus hervat in Brussel. De handelsminister van het Verenigd Koninkrijk, Liam Fox, heeft onlangs toegegeven dat de kans op een Brexit zonder deal op ongeveer 60% ligt. Vergeet niet dat de echte deadline voor het VK niet maart volgend jaar is, maar oktober dit jaar gezien de hoeveelheid tijd die nodig is om alle lidstaten van de EU de overeenkomst te laten ratificeren. Met andere woorden, er ligt in potentie een aanzienlijke verstoring op de Britse financiële markten op de loer. Het Britse pond bevindt zich al op een dieptepunt van 11 maanden, maar zou volgens Hooper gemakkelijk verder kunnen dalen wanneer het waarschijnlijker wordt dat er geen deal komt.

3.  Hernieuwde NAFTA onderhandelingen

Na het mislopen van de deadline van mei 2018, was er minder hoop op een deal in 2018. Recentelijk hebben de onderhandelingen over de Noord-Amerikaanse vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) een heropleving gekend. De VS en Mexico komen dichter bij een overeenkomst over hoe delen van het akkoord kunnen worden herschreven, hoewel Canada is uitgesloten van deze recente gesprekken. De Amerikaanse regering wil graag bilaterale overeenkomsten sluiten, maar Mexico dringt erop aan dat Canada deel uitmaakt van de definitieve overeenkomst. Hooper denkt dat dit een goede zaak is, omdat er een groeiende mogelijkheid is dat een nieuwe NAFTA-deal met succes door alle drie de landen wordt goedgekeurd.

4.  Verslechtering van de handelsrelatie tussen V.S. en China

Vorige week is de handelsrelatie tussen China en Amerika verder onder druk komen te staan. China heeft duidelijk gemaakt niet te buigen. Sterker nog, volgens Hooper is de meer op groei gerichte agenda van Xi Jinping een teken dat China voorbereidingen treft voor een gevecht. China lijkt bereid op korte termijn pijn te incasseren en is ook veel beter in staat om een langer durend spel te spelen dan de VS. Het is vermeldenswaardig dat het handelstekort in de VS in juni is toegenomen - dat zou de regering Trump kunnen aanmoedigen om agressiever te worden in haar handelsbeleid. “Zoals ik al eerder zei, als de situatie escaleert, verwacht ik schade aan beide kanten. Ik ben het niet eens met de conventionele wijsheid die suggereert dat China meer schade zou oplopen. Wat wel duidelijk is, is dat dit de wereldeconomie dreigt te schaden”.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven