ETHENEA: Onze visie op de tweede helft van 2018


ETHENEA: Onze visie op de tweede helft van 2018

Thomas Herbert, hoofd portefeuillebeheer bij ETHENEA Independent Investors, kijkt doorheen de politieke ruis.

De onzekerheid over de toekomstige koers van wereldwijde aandelen en obligaties is nog steeds zeer groot. Veel van deze onzekerheden zijn gebaseerd op politieke en geopolitieke ruis: handelsbarrières, tarieven en vergeldingsmaatregelen, een populistische regering in Italië en illegale immigratie domineren de krantenkoppen.

We denken echter dat het belangrijk is om doorheen deze ruis te kijken en ons te richten op de fundamenten. We moeten ons niet laten meeslepen door tweets en koppen die de aandacht trekken. Vanuit het oogpunt van asset-allocatie zijn fundamentele factoren van cruciaal belang. China, de VS en Europa vertegenwoordigen samen ongeveer 60% van de wereldeconomie. Het is dus belangrijk om een duidelijk en fundamenteel beeld te hebben van de ontwikkelingen in deze regio's.

In de VS profiteert de economie van het fiscale beleid, de infrastructuuruitgaven en een soepele regelgeving. Samen met een zeer sterke arbeidsmarkt moet dit de economie tot ver in 2019 blijven ondersteunen. Als gevolg daarvan zal de inflatie blijven stijgen en zullen de rentevoeten stijgen. Tegelijkertijd zal president Trump de markten blijven verstoren met tweets, krantenkoppen en beledigingen. Dit zal leiden tot volatiliteit op de markten, met name in China, maar in toenemende mate ook in Europa.

In Europa is de situatie anders. Hier is de economie al een tijdje aan het vertragen. Tegelijkertijd neemt de politieke ruis toe. We maken ons vooral zorgen over de situatie in Italië en we denken dat die nog zal verslechteren voordat ze beter wordt.

De situatie in China is niet drastisch veranderd. De economie bevindt zich in een overgangsfase en dat betekent minder groei na verloop van tijd. De regering en de centrale bank hebben in het verleden laten zien dat zij de economie willen ondersteunen en het financiële stelsel willen stabiliseren waar en wanneer dat nodig is. Zij hebben hun inzet hiervoor bewezen en zullen dat ook blijven doen. Dat betekent dat de economie zal blijven vertragen, maar op een zeer geleidelijke, stabiele en voorspelbare manier.

Wat betekent dat voor onze positionering?

We houden nog steeds van aandelen. We hebben onze focus echter verlegd naar de Amerikaanse en Chinese markten en onze positie in Europa verkleind.

Aan de obligatiezijde richten we ons op bedrijfsobligaties van zeer hoge kwaliteit en hebben we onze positie in hoogrentende obligaties verkleind. Wat duratie betreft, denken we dat de rente in de VS zal stijgen, gebaseerd op een stijgende inflatie en een sterke economie. In Europa daarentegen denken wij dat de rente nog langer laag zal blijven. Daarnaast hebben we een positie opgebouwd die profiteert van de stijgende rente in Italië als gevolg van de politieke onzekerheid. Voor diversificatiedoeleinden hebben wij nog steeds een kleine positie in goud.

Sommige van deze posities hebben de laatste tijd niet sterk gepresteerd. Chinese aandelen, goud, bedrijfsobligaties in het algemeen en hoogrentende obligaties in het bijzonder hadden het moeilijk en presteerden ondermaats. Maar zoals we al eerder hebben gezegd, is het belangrijk om door het politieke lawaai heen te kijken en ons te richten op de fundamenten. We zullen de situatie op de voet blijven volgen en de inkomende informatie nauwgezet analyseren. Wij zijn ervan overtuigd dat, eens de rust is teruggekeerd, de fundamenten de overhand zullen nemen, en dat onze positionering dan haar kracht zal laten zien en in de tweede helft van het jaar een zeer behoorlijke prestatie zal neerzetten.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven