Schroders: Waarom 70% van de mensen na pensionering blijven beleggen


Schroders: Waarom 70% van de mensen na pensionering blijven beleggen

Meer dan tweederde van de nog werkenden wereldwijd is van plan na pensionering te blijven beleggen. Zij willen gemiddeld 13,3% van hun opgebouwde pensioenkapitaal belegd houden. Onder gepensioneerden is dit cijfer nog hoger. Zij gaven aan dat ze bijna een vijfde (19%) van hun pensioenspaargeld gebruiken om te beleggen. Dit blijkt uit de Global Investor Study 2018 (GIS 2018), een omvangrijk internationaal onderzoek dat in opdracht van Schroders is uitgevoerd en waaraan meer dan 22.000 mensen uit 30 landen, waaronder Nederland, hebben meegedaan.

Vrijheid, blijheid -  maar wel duurder uit

Doorgaans denkt men bij pensioen aan vrijheid en onbezorgd leven. Maar vanwege de stijgende kosten van levensonderhoud en de lage rentes moeten gepensioneerden mogelijk op zoek naar een manier om meer inkomsten uit hun opgebouwde pensioenkapitaal te halen.

Hoeveel van het opgebouwde pensioenkapitaal gepensioneerden gebruikten om te beleggen, verschilde per regio. In Azië staken gepensioneerden gemiddeld het hoogste aandeel in beleggingen: 19,5%. Gepensioneerden in Noord- en Zuid-Amerika belegden 18,6%, iets meer dan die in Europa waar het cijfer 18,2% was.

Hogere kosten levensonderhoud en lage rentes

Omdat de kosten van levensonderhoud hoger zijn dan verwacht en de rentes en rendementen laag zijn, zullen veel mensen na hun pensioen hun uitgaven moeten aanpassen of hun wensen bijstellen. Volgens de Global Investor Study 2018 verwacht de gemiddelde belegger 33,7% van zijn opgebouwde pensioenkapitaal te besteden aan levensonderhoud. Maar degenen die al gepensioneerd zijn, besteden hieraan in werkelijkheid maar liefst 49% van hun pensioenkapitaal.

Tegenvallend pensioen

De kans bestaat dat mensen te weinig geld opzij zetten voor hun pensioen, wat betekent dat ze hun pensioenverwachtingen zullen moeten aanpassen, zo blijkt uit de GIS. De wereldwijde financiële crisis ligt al weer tien jaar achter ons, maar de gevolgen zijn nog altijd voelbaar. In veel landen bijvoorbeeld stijgen de kosten van levensonderhoud (inflatie) sneller dan de rente. Dit is een groot probleem voor gepensioneerden die in het verleden gedeeltelijk afhankelijk waren van het inkomen uit spaargeld. Daarom moet men de optie overwegen om een hoger bedrag belegd te houden.

Lesley-Ann Morgan, Head of Retirement bij Schroders, licht toe:  “Ons onderzoek wijst erop dat gepensioneerden veel meer dan voorheen moeten nadenken hoe ze hun pensioenkapitaal harder kunnen laten werken.

In veel landen wordt de waarde van het inkomen dat bankrekeningen en gegarandeerde producten kunnen bieden, uitgehold door de lage rentes en oplopende inflatie. Bovendien leven mensen langer, waardoor ze het opgebouwde kapitaal over een langere periode moeten uitsmeren.”

Meer rendement met beleggen

Het onderzoek van Schroders laat zien dat gepensioneerden zich aan deze werkelijkheid aanpassen door een groter deel van het opgebouwde kapitaal belegd te houden. Mensen die de pensioenleeftijd naderen, kunnen hieruit leren dat ze hun opgebouwde pensioenkapitaal straks misschien anders zullen moeten inzetten om voldoende inkomen te hebben, stelt Morgan.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven