Northern Trust: No more hikes!


Northern Trust: No more hikes!

Er staan dit jaar nog twee renteverhogingen op de planning van de Amerikaanse Fed, zo verwachten de meeste analisten. Volgens Bob Browne, Chief Investment Officer van vermogensbeheerder Northern Trust Asset Management, zijn dat er twee te veel.

Ondanks de verwachting dat de beleidsrente nog verder wordt verhoogd, en hogere inflatieverwachtingen, is de rente op Amerikaanse staatsobligaties met een looptijd van 10 jaar toch afgenomen. Dit heeft volgens Browne te maken met lange-termijn obligatiebeleggers die niet de klassieke fout begaan waar de amateurbelegger zich nog wel eens schuldig aan maakt: extrapolatie, ofwel het simpelweg doortrekken van trends naar de toekomst.

“Soms is het weer van vandaag de juiste voorspeller van het weer van morgen, maar het is nooit een goede voorspeller van het weer over een jaar”, aldus Browne.

Het klopt inderdaad dat de Amerikaanse economie sterk in zijn schoenen staat en de inflatie stukje bij beetje toeneemt. Northern Trust verwacht dat de economische omstandigheden binnen de VS in de komende 6 maanden zeer gunstig zullen blijven, maar vanaf begin 2019 zal er een vertraging gaan plaatsvinden – het gevolg van een hogere rente in combinatie met het wegebbende effect van de begrotingsstimulansen (o.a. het belastingvoordeel van 35% naar 21% voor Amerikaanse bedrijven).

De lange rentes op Amerikaanse obligaties geven aan dat de economie in 2019 zeker niet zo zal floreren als in 2018. De Fed moet zich realiseren dat hoe sneller ze de rente verhogen, hoe eerder ze deze verhogingen weer moeten terugdraaien. Northern Trust verwacht dat dit kwartje vóór september dit jaar nog zal vallen, rond dezelfde tijd wanneer de markt de volgende hike verwacht.

Browne voorspelt een vertraging van de wereldeconomie maar geen recessie. Amerikaanse activa blijven aantrekkelijk in vergelijking met markten buiten de VS. De combinatie van gematigde groei en stabiele lange rentes is volgens Browne goed voor zowel aandelen als high yield-obligaties.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven