Pimco over opvolger ECB-president Draghi: nieuwe fase van onconventioneel beleid


Pimco over opvolger ECB-president Draghi: nieuwe fase van onconventioneel beleid

PIMCO’s ECB-watcher Andrew Bosomworth blikt vooruit op de uitdagingen voor de nieuwe ECB-voorzitter die Mario Draghi in oktober 2019 zal opvolgen. Bosomworth vermoedt dat Draghi’s opvolger met enkele stevige uitdagingen te maken krijgt, zoals het normaliseren van de beleidsrente voordat de Amerikaanse en Europese economieën weer in een recessie belanden. Een andere grote uitdaging is het kalibreren van de instrumenten voor het monetaire beleid.

PIMCO verwacht dat de economische groei in de eurozone aanhoudt en de werkloosheid verder daalt. Als dat klopt, kan Draghi, die de facto de euro in 2012 heeft gered, zijn voorzitterschap misschien passend afsluiten met een beleidsrente terug op nul.

Wat het daarna ingewikkeld maakt, is dat de Fed tegen 2020 de rente zal verhogen tot 3,4%, aldus de prognose van het Amerikaanse Federal Open Market Committee (FOMC). De rentemarkt daarentegen anticipeert erop dat de Fed in 2020 stopt bij een beleidsrente van tussen de 2,5% en 2,75%, terwijl de ECB de rente verhoogt tot 1,75%.

Markt overschat normalisering ECB
Die prognoses kunnen niet allemaal tegelijk kloppen, zegt Bosomworth. “We vermoeden dat de markt overschat tot hoever de ECB de beleidsrente kan normaliseren.” Dat zou betekenen dat de ECB zijn balans moet inzetten om bij een volgende recessie deflatiedruk tegen te gaan. Als die zich voordoet terwijl de ECB-rente nog dicht bij nul is, moet de ECB mogelijk renteswaps aanvaarden en private activa opkopen. Wellicht moet de ECB dan de aan zichzelf opgelegde limiet loslaten dat maximaal één derde van de staatsschuld van een land mag worden opgekocht.

Het inperken van hoeveel banken kunnen uitlenen voor de aankoop van vastgoed kan de ECB helpen de financiële stabiliteit te handhaven. Dit kan de ECB meer tijd geven om de rente te normaliseren, aangezien de prijsinflatie voor consumenten achterblijft bij de stijging van de huizenprijzen. Dit damt tegelijkertijd de risico’s in van zeepbelvorming op de woningmarkt.

Onconventioneel monetair beleid
“Hoe we het ook bekijken, het onconventionele beleid van Europa en de lage rentetarieven zijn waarschijnlijk nog niet voorbij”, besluit Bosomworth. “Zeker voor de kortetermijnmarkt in de eurozone zijn de jaren met positieve beleidsrentes mogelijks slechts een korte overgangsperiode naar een nieuwe fase van onconventioneel monetair beleid.”

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven