Schroders: Opkomende wereldsteden om in 2018 in de gaten te houden: Shenzhen, San Jose en Tel Aviv


Schroders: Opkomende wereldsteden om in 2018 in de gaten te houden: Shenzhen, San Jose en Tel Aviv

Hugo Machin, co-head of Global Real Estate Securities bij Schroders, bespreekt enkele kansrijke steden in verschillende delen van de wereld die in 2018 kunnen stijgen in de Global Cities index van Schroders. Shenzhen, San Jose en Tel Aviv zijn voorbeelden van steden die snel succesvoller worden en vastgoedbeleggers doen er verstandig aan hier rekening mee te houden.

Als belegger in steden overal ter wereld stelt Schroders elk kwartaal een index samen om, op basis van een aantal criteria, de economisch meest bruisende steden op te sporen. De publicatie van de jongste versie van de index is een goede gelegenheid om de schijnwerper te richten op de steden die de beste vooruitzichten hebben om in 2018 te stijgen op de ranglijst. Daarvoor is uit elk van drie regio's, Azië, Noord-Amerika, en Europa/Midden-Oosten, de meest kansrijke stad geselecteerd.

De gekozen steden worden allemaal gekenmerkt door een stijgend beschikbaar inkomen, een grote en groeiende bevolking en een goed opgeleide beroepsbevolking. Deze kenmerken kunnen ze benutten om bedrijven aan te trekken die op hun beurt weer getalenteerde werknemers zullen aantrekken.

Een rendabel en efficiënt transportsysteem kan het economische succes van een stad ondersteunen. Openbaar vervoer stelt mensen in staat de stad te bereiken, wat het reservoir arbeidskrachten verbreedt en de groei stimuleert. Voor alle drie de steden geldt dat beter openbaar vervoer hun vooruitzichten verder zou verbeteren.

Azië
Stad: Shenzhen, China
Oude positie: 24
Nieuwe positie: 20

Waarom Shenzhen succesvoller wordt:
Shenzhen heeft twee belangrijke pluspunten. De eerste is zijn ligging in de zogeheten Greater Bay Area (GBA) van Guandong, Hongkong en Macau. Deze is aantoonbaar in opkomst als een van de snelst groeiende economische gebieden in de wereld. Het tweede is zijn toenemende specialisatie in technologie binnen de GBA: in Shenzhen zijn inmiddels toonaangevende technologiebedrijven zoals Huawei en Tencent gevestigd.

De GBA heeft een totale bevolking van 68 miljoen inwoners (5% van de Chinese bevolking) en is goed voor 12% van het Chinese bbp. Het is de vijfde grootste economie in Azië.

Schroders gelooft in het clustereffect van steden en de GBA is hiervan een goed voorbeeld, met Shenzhen in zijn geografische centrum. Om dit clustereffect te realiseren, zijn infrastructuur en transportverbindingen cruciaal. De overheid wil naar een maximale reistijd van één uur tussen steden in de Pearl River Delta.

Shenzhen is een duidelijk voorbeeld van een stad die profiteert van het zelfversterkende effect van deze ontwikkelingen. De stad biedt ruimte aan groeisectoren, in een groeiregio van een land dat midden in de overgang naar een consumentgerichte economie zit. Om die reden hoort Shenzhen bovenaan het lijstje steden om in 2018 in de gaten te houden.

Noord-Amerika
Stad: San Jose, VS
Oude positie: 15
Nieuwe positie: 14

Waarom San Jose succesvoller wordt:
San Jose bevindt zich in de voorhoede van de tech-revolutie dankzij zijn ligging in het hart van Silicon Valley. Het is een van 's werelds sterkste voorbeelden van een kenniseconomie. Anders dan steden in de "rust belt", die goederen produceerden, worden hier ideeën geproduceerd.Bekende namen als Cisco, eBay en Adobe zijn gevestigd in San Jose.

Hoewel de bevolking met 1 miljoen inwoners relatief klein is, scoort San Jose in de Global Cities index zeer hoog op economische cijfers en universiteiten. De stad overtreft als het ware zichzelf en zal naar verwachting sterke werkgevers en getalenteerde mensen blijven aantrekken.

De kansen die worden geboden door bedrijven die in San Jose gevestigd zijn, trekken veel mensen van elders aan wat vervolgens weer tot hogere economische groei leidt. Er blijven zorgen over de hoge huizenprijzen. Maar net als in andere groeisteden blijkt uit onderzoek dat kenniswerkers hoge huisvestingskosten accepteren als investering in hun carrière.

Europa en Midden-Oosten
Stad: Tel Aviv, Israël
Oude positie: 49
Nieuwe positie: 34

Waarom Tel Aviv succesvoller wordt:
Tel Aviv is in opkomst als economisch bruisende stad die verder kan stijgen op de ranglijst. Dankzij een hoog opgeleide bevolking, wat resulteert in hogere lonen, zal het een steeds belangrijker internationaal centrum worden.

De economie van Tel Aviv maakt een snelle ontwikkeling door. Het heeft een groeiend financieel centrum en ook de technologiesector floreert. Google besefte dit al in 2012 en vestigde er de "Campus Tel Aviv", een plek voor ondernemers om elkaar te ontmoeten en ideeën te ontwikkelen. En jonge Israëli's trekken massaal naar de stad om er te werken en plezier te hebben.

Dit kwam tot uiting in het rendement van Israëlische technologieaandelen in 2017, dat het beste jaar voor de beurs van Tel Aviv was sinds de dotcom-zeepbel.

Als belegger in wereldwijd vastgoed heeft Schroders een voorkeur voor steden waar de vraag naar vastgoed veel groter is dan het aanbod. Tel Aviv, gelegen aan de Middellandse Zee, is zo'n stad.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven