BlackRock: ETP landschap januari 2018 


BlackRock: ETP landschap januari 2018 

Kernpunten uit het BlackRock ETP Landscape rapport: januari 2018.

  • De wereldwijde instroom in ETP’s bedroeg in januari USD 100,6 miljard, waarmee een nieuw record werd bereikt. De grootste instroom was te zien bij Amerikaanse en Japanse aandelen, terwijl ook aandelen en obligaties van opkomende markten een flinke instroom kenden.
  • De instroom in Amerikaanse aandelen bedroeg USD 35,8 miljard, waarbij de nadruk lag op large-caps en cyclische sectorfondsen. De grote instroom was vooral te danken aan de belastinghervorming in de VS en hoger dan verwachte uitgaven van de federale overheid.
  • Japanse aandelen boekten een instroom van USD 12,1 miljard, een nieuw maandrecord. Positieve factoren waren hierbij de verbeterende wereldwijde groei, stabiele winstcijfers en het aankoopbeleid van de Japanse centrale bank.
  • Aandelen en obligaties van opkomende markten boekten in januari eveneens een nieuw maandrecord met een instroom van respectievelijk USD 10,6 en USD 4,0 miljard. Dit was te danken aan een zwakkere Amerikaanse dollar en sterkere grondstoffenprijzen.

Kirst Kuipers, hoofd iShares Nederland bij BlackRock, licht de vijf kernpunten van de ETP-instroom in januari 2018 toe:

  1. Sterke instroom in opkomende markten: In EMEA genoteerde ETP’s die beleggen in aandelen van opkomende markten, boekten in januari een totale instroom van meer dan USD 2 miljard - de grootste instroom in één maand ooit. Dit betekent dat deze fondsen al 12 maanden op rij een netto-instroom kennen, wat eveneens een record is. De binnenlandse economie van de opkomende markten blijft sterk, terwijl de relatieve waarderingen aantrekkelijk blijven. Dat draagt ertoe bij dat aandelen van opkomende markten bij beleggers in trek zijn.
  2. Europa is terug: Met een netto-instroom van USD 3,8 miljard in Europese aandelen-ETP’s is januari de maand met de grootste instroom sinds juli 2017. Deze instroom volgt op een netto-uitstroom in december, die een breuk betekende van een periode van 15 maanden (sinds augustus 2016) waarin deze categorie consequent een netto-instroom kende.
  3. Verbluffende instroom in obligaties van opkomende markten: In EMEA genoteerde ETP’s die in obligaties van opkomende markten beleggen, zijn het jaar sterk begonnen, met een netto-instroom van USD 1,1 miljard in januari. Dit is de grootste instroom op maandbasis sinds juli 2016. En hoewel hiermee de recordinstroom van USD 3,8 miljard in het eerste kwartaal van vorig jaar nog niet gehaald is, is het voor januari wel de grootste instroom ooit. De aanhoudende lage rente op staatsobligaties en investment-grade bedrijfsobligaties van ontwikkelde markten, gecombineerd met een zwakkere dollar, blijkt gunstig uit te werken voor deze beleggingscategorie.
  4. Japan breekt records: In Europa genoteerde Japanse aandelenfondsen maken sinds september vorig jaar een sterke opmars mee, met een cumulatieve instroom van ruim USD 4 miljard. De instroom in Japanse aandelen bedroeg in januari in totaal USD 1,4 miljard, wat de op één na grootste instroom op maandbasis was in ETP’s die genoteerd zijn in EMEA. Het was bovendien grootste instroom sinds augustus 2014, terwijl de instroom in deze categorie nu al op 40% van de totale instroom in 2017 (USD 3,5 miljard) ligt. Beleggers lijken aangetrokken te worden door het soepele monetaire beleid van de Japanse centrale bank en koersen die in het licht van de sterke winstgroei in 2017 bijzonder aantrekkelijk zijn ten opzichte van vergelijkbare beleggingen in de ontwikkelde markten.
  5. Spectaculaire belangstelling voor robotica: In EMEA genoteerde ETF’s die indices volgen die zich concentreren op robotica, kenden de grootste instroom op maandbasis ooit. In de 3 UCITS-fondsen die zich op deze markt richten, bedroeg de instroom USD 585 miljoen. Beleggers lijken steeds gemakkelijker te kiezen voor indexbeleggingen om toegang te krijgen tot thematische markten, die tot voor kort gedomineerd werden door actieve beheerders. Als we in het spectrum van de robotica ook kijken naar in de VS genoteerde ETF’s én alle actieve fondsen die wereldwijd in dit thema beleggen, is het totaal belegde vermogen in de 16 fondsen die zich op dit thema richten in de afgelopen drie jaar toegenomen van USD 206 miljoen tot USD 24,4 miljard.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven