BlackRock: ETP Landscape September 2107 + commentaar Kirst Kuipers op Europese flows


BlackRock: ETP Landscape September 2107 + commentaar Kirst Kuipers op Europese flows

Hierbij de hoofdpunten van het BlackRock ETP Landscape Report September 2017 en het commentaar van Kirst Kuipers op Europese flows.

Hoofdpunten van het BlackRock ETP Landscape Report September 2017

  • De totale instroom in ETP’s werelwijd in het derde kwartaal kwam uit op $126,0 miljard en de instroom sinds begin van het jaar bereikte $458,0 miljard, ruim boven de $378,4 miljard voor heel 2016.
  • In EMEA genoteerde ETP’s haalden in september $6,8 miljard op tegenover $4,9 miljard in augustus
  • 96% van de instroom ging naar aandelen ETP’s, het hoogste aandeel sinds december vorig jaar. De $0,7 miljard voor de vastrentende producten steekt hierbij mager af. Enkel opkomende landen deden het goed bij vastrentend.
  • Uitstroom was er opnieuw bij grondstoffenfondsen met notering in EMEA. Tot augustus kende dit segment zeven maanden met instroom. 

Kirst Kuipers, hoofd iShares Nederland bij BlackRock signaleert voor Europa de volgende vijf opvallende ontwikkelingen in september:

1. Minder Amerikaanse belangstelling voor Europese aandelen
“September was opnieuw een goede maand voor Europese aandelen-ETP’s met notering in EMEA. We hebben nu 13 maanden onafgebroken instroom, de langstdurende groeifase ooit. Niettemin lijkt de belangstelling van Amerikaanse beleggers af te nemen. Terwijl de economische groeivooruitzichten voor Europa verbeteren, lijkt het erop dat de wisselkoers een grotere rol is gaan spelen. De stijging van de dollar in september heeft Amerikaanse beleggers wellicht gestimuleerd om terug te keren naar binnenlandse aandelen met winsten in dollars.”

2. Opkomende landen
“September was de achtste maand in successie met instroom in emerging markets ETP’s met notering in EMEA. Meer dan de helft van het nieuwe geld ging naar breed gespreide emerging markets producten. Beleggers gebruiken een steeds bredere reeks instrumenten waarmee zij zich toegang verschaffen tot opkomende markten. Omdat emerging markets futures nu stevig aan de prijs zijn, kijken beleggers nu waarschijnlijk naar ETF’s als een kosteneffectief alternatief.”

3. US financials in de lift
“Met +$500 miljoen instroom in september was dit de beste maand ooit voor in EMEA-genoteerde ETP’s op de Amerikaanse financiële sector, waarbij wordt gespeculeerd op verbetering van de winstgevendheid van banken door een op handen zijn renteverhoging in de VS. Terwijl bij alle andere segmenten sprake was van een uitstroom, tilde de instroom bij financials het saldo voor alle in EMEA genoteerde ETP’s op Amerikaanse sectoren boven nul. Daarmee gaat september voor deze categorie de geschiedenis is als de op een na beste maand ooit.

4. Goud in het rood
“Goud ETP’s beleefden in september een uitstroom, waarmee een eind kwam aan een acht maanden lange periode van instroom. We hebben al eerder gewezen op uiteenlopende stromen bij goud-ETP’s met EMEA-notering en die met VS-notering. De tegenstelling was in september groter dan ooit dit jaar. In de VS genoteerde goudfondsen kenden de grootste instroom sinds juni 2016. Amerikaanse beleggers lijken de afgelopen twee maanden te focussen op het bescherming van hun portefeuilles, terwijl Europeanen hun allocatie naar risicodragende beleggingen hebben verhoogd en die naar goud hebben verlaagd.”

5. Robotics
“ETF’s die beleggen in multinationals die kunnen profiteren van de stijgende toepassing van robotic, hadden hun beste maand ooit met instroom in september van $780 miljoen. Begin 2017 hadden de vier wereldwijde robocics ETP’s samen $415 miljoen beheerd vermogen. Nu is dat $3,6 miljard. Als we gewone beleggingsfondsen meetellen, hebben we het over 16 fondsen met een gecombineerd vermogen onder beheeer van $14,7 miljard, vergeleken met minder dan $300m in 2015.”

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven