Amundi: 5 redenen waarom de ECB een strakker beleid gaat voeren


Amundi: 5 redenen waarom de ECB een strakker beleid gaat voeren

De naderende beleidswijziging van de ECB zal één van de belangrijkste marktthema’s zijn in de tweede helft van 2017. Tijdens de ECB-vergadering in juni waren er al twee significante wijzigingen in de communicatie: er werd niet meer gerefereerd aan renteverlagingen en voor het eerst sinds september 2011 werd er gesproken over 'gebalanceerde risico’s’ t.a.v. de groeiverwachting. De onderliggende inflatie mag dan laag zijn, dit zal de ECB er niet van weerhouden haar zeer soepele beleid de komende periode te verstrakken. 

Valentine Ainouz en Bastien Drut van Amundi’s Strategy & Economic Research team noemen 5 redenen:

1. Het ultra-accomoderende beleid van de ECB heeft veel effect gehad op de financiële condities.
De liquiditeit van banken is sterk verbeterd en de ECB-initiatieven gingen hand-in-hand met strengere regulering van de financiële sector, hetgeen geleid heeft tot betere solvabiliteit, liquiditeit en financiele structurering van banken in vergelijking met 2008. Ondertussen zijn de financieringskosten nog steeds historisch laag en heeft de daling van yields op staatsobligaties de solvabiliteit van Europese landen verbeterd.

2. De ECB raakt door de interventie-mogelijkheden heen
Het opkoopprogramma (PSPP) heeft technische beperkingen en vroeg of laat zal de ECB zonder opties komen te zitten. In Frankrijk, Italië, Oostenrijk en Belgie  bedraagt het ECB-deel nog maar 60% van de beschikbare staatsobligaties, maar in landen als Nederland, Finland, Spanje, Portugal, Ierland en Duitsland zijn de PSPP en SMP aankopen al bijna 75-80% van het maximum aantal staatsobligaties dat momenteel te koop is.

3. De lage rente ondermijnt de winsten in de financiële sector
Met leningen en deposito’s wordt door de lage rente weinig geld meer verdiend. Wanneer de rente laag blijft, zal het voor banken lastig blijven om winst te maken en zo de economie de ondersteunen, terwijl de regelgeving wel almaar strenger wordt.

4. Financiele stabiliteit
Het accommoderende ECB-beleid en het laagrentende klimaat was een steun in de rug voor aandelen, high yield en opkomende markten. De outperformance (en afhankelijkheid) van risicovolle activa zorgt er echter ook voor dat markten gevoeliger zijn voor een omslag.

5. Excessieve groei van schulden
De lage rente heeft veel bedrijven ertoe bewogen hun schulden te herfinancieren en nieuwe obligaties uit te geven. in de VS hebben de zeer gunstige leercondities er echter voor gezorgd dat bedrijven enorme hoeveelheden geld hebben geleend, misschien meer dan goed voor ze is. Dit risico is in de Eurozone ook mogelijk.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven