Pictet Asset Management: Groei opkomende markten vooral gedreven door binnenlandse vraag


Pictet Asset Management: Groei opkomende markten vooral gedreven door binnenlandse vraag

Opkomende markten zijn terug van weggeweest: Naast een herstel in de EM-exportmarkt wordt groei vooral gedreven door binnenlandse vraag, aldus Patrick Zweifel, Hoofdecononoom bij Pictet AM. In de Emerging Markets Monitor is zijn betoog te lezen.

Daaruit de volgende hoofdpunten:

  • Zweifel constateert dat groei vooral te maken heeft met sterke binnenlandse consumptie en een stijging in loon en consumentenvertrouwen.
  • Industriële productie in opkomende markten onderging in juli al met 4,9% de snelste groei in de afgelopen drie jaar, maar Pictet verwacht dat dit nog verder zou kunnen stijgen naar 5,3%.
  • Met name Indonesië toont een sterk herstel: Door de Indonesische staat uitgegeven schuldpapier heeft voor het eerst sinds de Aziatische financiële crisis in 1997 weer een Investment Grade rating gekregen afgelopen mei. De veelbelovende groei is ook veel geleidelijker omdat de relative geslotenheid van de Indonesische economie haar minder onderhevig maakt aan cyclische ontwikkelingen, zoals dat bijvoorbeeld in Singapore het geval is.
  • Een stevige stijging in consumentenvertrouwen en verbeterende arbeidsomstandigheden zou de uitgaven van Indonesische huishoudens in de tweede helft 2017 moeten stimuleren.
  • Ook is Indonesië een onverwachte e-commerce kampioen van het ASEAN handelsblok. Het land heeft de snelst groeiende online retailmarkt, gedreven door overnames van lokale spelers door Chinese online retail giganten zoals Tencent en Alibaba, enorme vraag vanuit de op drie na talrijkste bevolking ter wereld waarvan de helft onder de 30 is, en een sterk ontwikkelende markt van lokale online retail partijen.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven