Deutsche AM: Dollar in de uitverkoop. Wat nu?


Deutsche AM: Dollar in de uitverkoop. Wat nu?

Wie herkent deze situatie niet? Een mooie zomerdag, je hebt dorst en grijpt naar de frisdrank. Je draait vervolgens de dop van de fles en de limonade spuit alle kanten op. En in plaats van een lekkere slok te nemen, kun je de rotzooi opruimen. Dit gaat niet zelden gepaard met paar stevige krachtermen. In het licht van de dollarkoers komt dit gevoel bij menig analist en belegger boven. Dit stelt Stefan Kreuzkamp, CIO van Deutsche Asset Management.

Het mag geen verassing heten dat de dollar aan waarde inboet. De dynamiek tussen de "greenback" en andere valuta's, zoals de euro, verandert. Hierdoor is nog meer beweging gekomen in de wisselkoersschommelingen.

De redenen voor deze ontwikkelingen:

  • We moeten geduld betrachten waar het gaat om de eerste renteverhoging door de ECB. De markt lijkt de ECB tot actie te manen om haast te maken met het verhogen van de rente. Dat kan leiden tot een teleurstelling voor de euro. Op dit moment lijkt het renteverschil tussen in het voordeel de greenback te zijn.
  • Volgens onze versie van de Big Mac Index zou de euro/ dollar koers rond de 1,16 moeten schommelen. Op dit niveau is er geen waardeverminderings of -vermeerderingsdruk te bespeuren.
  • Ook politieke stabiliteit is een factor van formaat. Voor fiatgeld-landen is een stabiele regering cruciaal. De sterke Zwitserse franc is hier een goed voorbeeld van. De koopkrachtpariteit noch het renteniveau staven de sterke koers van de franc. De sterke koers ligt puur aan de politieke stabiliteit. Dit heeft een grote aantrekkingskracht op beleggers.
  • Economische ontwikkelingen. Kapitaal stroomt altijd naar plekken waar het rendement hoog is. Vorig najaar raakten de markten in een staat van euforie. Een zakenman in het witte huis met een zakelijke pet op, die steun kreeg van een meerderheid in de senaat en het congres. Wat kan er fout gaan? Door het sentiment schoten de beurskoersen omhoog van de dollar ook. Maar de hooggespannen economische groeiverwachtingen zijn nooit bewaarheid geworden. In de eurozone ziet het er een stuk beter uit met een groei van 2,1% over de afgelopen 12 maanden. Het economisch herstel is een ondersteunende factor voor de Europese eenheidsmunt. En het overschot op de lopende rekening doet ook een leuke duit in het zakje.

Al met al is het logisch dat de euro aan kracht wint. Zeker als je het vergelijkt met een jaar of twee geleden. Toch denken we dat er meer aan de hand is, omdat de dollar wel heel snel inzakt. Lage handelsvolumes en liquiditeit gedurende de zomermaanden kunnen ook hebben bijgedragen aan het hevige koersverloop.

 

  • E-mail

 permalink

 

Meer Persberichten


Terug naar het overzicht

Terug naar boven