Robeco Monthly Outlook: Wat zijn we blij met de handelsoorlog!


Robeco Monthly Outlook: Wat zijn we blij met de handelsoorlog!

Voor beleggers valt weinig eer te behalen aan de escalerende Chinees-Amerikaanse handelsoorlog, waarschuwt Léon Cornelissen, Chief Economist bij Robeco.

“Recente modelsimulaties van de Europese Centrale Bank (ECB) wijzen erop dat handelsoorlogen wél kwaad doen. In deze simulaties werd een hypothetisch scenario beschreven waarin de VS het tarief op alle geïmporteerde goederen met 10 procentpunten verhoogt en de handelspartners op hun beurt het tarief op producten vanuit de VS ook met 10 procentpunten verhogen. De ECB probeert te meten wat de indirecte vertrouwenseffecten zouden zijn. De premie op obligaties zou vermoedelijk stijgen met 50 basispunten en de aandelenmarkten zouden in alle landen met twee standaarddeviaties dalen. Dit betekent dat de Amerikaanse aandelenmarkt 16% verliest.”

“Voor de VS en China zijn de vertrouwenseffecten minder groot dan het directe handelseffect, maar dit kan een onderschatting zijn. Het resultaat is dat de reële economische activiteit in de VS alleen al in het eerste jaar 2% onder het basisscenario ligt (zie onderstaande grafiek). Interessant is dat in China de activiteit juist licht stijgt. Dat komt omdat de afgenomen export naar de VS wordt gecompenseerd door spreiding van de handel naar andere landen, waar Chinese exporteurs marktaandeel weten te winnen ten koste van de VS.”

 

Download PDF: oh-what-a-lovely-trade-war-october-2018.pdf

 

 

  • E-mail

 permalink

 

Overige items in Market research


Terug naar het overzicht

Terug naar boven