Invesco: Fed boekt terreinwinst

Invesco: Fed boekt terreinwinst

Inflatie Rente Bitcoin Fed
Federal Reserve Washington.png

Het was weer een wilde week op de financiële markten, zegt Kristina Hooper, Hoofdstrateeg bij vermogensbeheerder Invesco. In haar wekelijkse commentaar vraagt ze zich hardop af of de plannen van de Fed wel volgens plan verlopen en deelt ze haar verwachtingen voor de cryptomarkten.

De sell-of van de afgelopen weken doet beleggers openlijk twijfelen over het Fed-beleid, zegt Hooper.

'Het is misschien controversieel om dit te zeggen, maar de Fed is er de laatste maanden in geslaagd om de economie wat af te remmen.'

Ze noemt drie redenen die daarop wijzen:

[1] Strengere financiële voorwaarden

De Fed (en andere grote centrale banken) hebben de financiële voorwaarden aangescherpt zonder daadwerkelijk te verkrappen – hun woorden bleken krachtig genoeg. De Amerikaanse hypotheekrente is hiervan een voorbeeld, maar het gaat verder dan dat.

[2] Minder lucht in de kapitaalmarkten

De stijgende rente heeft de lucht uit veel assetprijzen gehaald. De markten herijken de waarde van de aandelen omdat de centrale banken de rentes aanzienlijk zullen verhogen. Deze herwaardering is normaal bij het begin van een renteverhogingscyclus wanneer de markten zich aanpassen aan de hogere rentes.

In feite maken alle asset classes door de verkrappingscyclus van de Fed en andere centrale banken een soort herwaarderingsperiode door. De vastrentende markten leden aanzienlijke verliezen door de snelle rentestijging.

Ook het bloedbad op de cryptomarkten kan nog even voortduren. Volgens Kristina Hooper zijn de cryptovaluta's slachtoffer van hun eigen succes.

'Eerst waren ze een goed diversificatie-instrument vanwege hun lage correlatie met aandelen en obligaties. Sommigen zagen in crypto’s zelfs een goede bescherming tegen inflatie. Maar nu de sector meer mainstream is geworden, vertonen ze steeds meer het gedrag van traditionele beleggingscategorieën, zeker nu de monetaire verkrapping begint.'

Deze neerwaartse druk op de assetprijzen schrikt het nemen van buitensporige risico's af en kan het vermogen van de huishoudens verminderen. Dit ‘vermogenseffect’ kan ook helpen om de vraag af te koelen en zo de inflatie te helpen verlagen.

[3] Lagere reële inkomens

In de westerse economieën zijn de reële lonen sterk gedaald door de stijgende inflatie, ondanks de krappe arbeidsmarkten en de stijging van de nominale lonen. Hoewel er geen rechtstreeks verband is, zijn de reële inkomens gedaald omdat de Fed en de andere centrale banken niet snel genoeg zijn begonnen met verkrapping.

Positief is echter dat de lagere reële inkomens de vraagzijde zullen afkoelen, wat de centrale banken moet helpen de inflatie te temperen.