Capital Group: Deze vijf technologietrends gaan een grote rol spelen

Capital Group: Deze vijf technologietrends gaan een grote rol spelen

Technologie
Technologie (06) AI artificial intelligence cloud

Verschillende trends in de technologie zijn in een stroomversnelling geraakt nu bedrijven en consumenten zich aanpassen aan een nieuwe wereld in de nasleep van de coronacrisis. Capital Group bespreekt in het artikel Five trends to watch in a post-Covid world vijf trends die volgens de vermogensbeheerder een grote rol gaan spelen.

[1] Abonnementen de nieuwe norm

Cloud computing is de laatste jaren gemeengoed geworden. Een van de gevolgen hiervan is dat software zich verder heeft ontwikkeld van een one-size-fits-all-product tot op maat gemaakte abonnementen.

De snelst groeiende vorm van cloud computing is Infrastructure as a Service (IaaS), dat bedrijven helpt bij het bouwen en beheren van servers, netwerken, besturingssystemen en gegevensopslag. De grootste aanbieders van cloud computing zijn bekend: Amazon's Amazon Web Services (AWS), Microsoft's Azure en Google's Cloud Platform. Cloud computing was wellicht niet de core business van deze bedrijven, maar het zal waarschijnlijk wel een groeimotor voor hen blijven.

Het ander snelgroeiend gebied is Software as a Service (SaaS), software die online wordt gehost door een softwareprovider, beschikbaar is voor aankoop via een abonnementsmodel en wordt geleverd via het internet.

Adobe bijvoorbeeld was in staat om de cycliciteit van zijn inkomsten te verminderen dankzij een abonnements-/cloudmodel voor creatieve softwarediensten zoals Photoshop en Illustrator. Fintech en e-commerce zijn eveneens rijp voor cloud computing – Shopify profiteerde hier als een van de eerste van. Het bedrijf helpt winkels met diensten als websiteontwerp, marketing, verzending en het verwerken van betalingen. Hierdoor kunnen zelfs de kleinste verkopers hun bedrijf online voortzetten.

[2] Digitalisering entertainment en uitbreiding online gamen

De vraag naar online entertainment zal ook na de coronapandemie groot blijven. Netflix kreeg er in de eerste helft van 2020 meer dan 26 miljoen nieuwe abonnees erbij, waarmee het totaal op meer dan 193 miljoen wereldwijd komt.

De lockdowns hebben de inburgering van online gamen versneld. Videogamebedrijven profiteerden van een grotere vraag die vergelijkbaar is met wat ze gewoonlijk zien tijdens de feestdagen. Twitch, het e-game livestreaming-platform van Amazon, zag in april een groei van 100% op jaarbasis. China's Tencent – 's werelds grootste gokbedrijf naar omzet – bereikte een recordaantal dagelijkse actieve gebruikers voor zijn wedstrijden Honor of Kings en Peacekeeper Elite tijdens het Chinese Nieuwjaar. Nintendo zag in maart een recordverkoop van Switch-consoles, terwijl Steam een recordaantal gelijktijdige spelers (24 miljoen) wist te realiseren.

Gaming blijft een van de minst dure vormen van consumentenentertainment, met een aanzienlijk potentieel om een groter deel van de huishouduitgaven op te eisen. Bovendien verwachten verschillende analisten dat de verschuiving naar digitaal entertainment de winstgevendheid van de contenthouder kan verbeteren. Echter, cloud gaming – dat toegang biedt tot elk spel, waar dan ook, op elk apparaat – heeft zich ontpopt tot het volgende grote platform voor videogames.

[3] Nieuwe technologieën dienstensector

Ook de dienstensector plukt de vruchten van de lockdowns. Domino’s Pizza bijvoorbeeld was een early adopter van digitaliseringstechnologieën zoals bestellen via een app, online tracking, gebruikersprofielen en spraakbestellingen. Zelfs traditionele fastfoodbedrijven zoals McDonald's maken gebruik van bezorgingsplatforms zoals UberEats en de overgang naar een thuisbezorgmodel in aanvulling op hun traditionele drive-through en restaurantdiensten.

[4] Lowtech-industrieën richten zich op technologische oplossingen voor logistiek

Een goed voorbeeld van de uitbreiding van de technologie in een traditionele lowtech industrie is het afvalbeheer. Routeoptimalisatiesoftware, geautomatiseerde vrachtwagens en robotica worden steeds vaker gebruikt om een grotere bedrijfs- en kapitaalefficiëntie te bereiken. De afvalindustrie was historisch gezien zeer lowtech, je had alleen een chauffeur en een vrachtwagen nodig. Er werd vaak gebruik gemaakt van papieren kaarten waarop de routes stonden getekend.

[5] Automatisering van fabrieken naarmate de productie buiten China diversifieert

China is lange tijd de belangrijkste productiebasis voor de wereldeconomie geweest. De combinatie van de stijgende arbeidskosten de afgelopen tien jaar, de handelsspanningen met de VS en de toegenomen reisbeperkingen als gevolg van de pandemie heeft er echter toe geleid dat sommige multinationals hun toeleveringsketens hebben onderzocht op zoek naar manieren om te diversifiëren en nog meer te automatiseren.

Japanse automatiseringsbedrijven zoals Keyence en SMC kunnen van deze trend profiteren, aangezien zij een sterke positie in de sector innemen en veel geld op hun balans hebben staan om een langdurige neergang te kunnen doorstaan. Bovendien heeft Keyence een gevarieerd productaanbod, van sensoren tot machinevisie en 3D-printing, die allemaal kunnen helpen bij de automatisering van de stroomvoorziening in veel verschillende industrieën. De wereldwijde aanwezigheid van SMC kan een voordeel zijn omdat haar klanten nieuwe fabrieken willen bouwen om hun toeleveringsketens te diversifiëren.