2020 - 05

2020 - 05

Cover FI-5.png

Dankzij de monetaire en fiscale ondersteuningsprogramma’s lijkt de economie in een V-herstel terecht te zijn gekomen en zijn de beurzen flink hersteld. Hoewel het aantal coronabesmettingen ook in de zomer bleef toenemen, is er van paniek, zoals we die in maart en april hebben gezien, geen sprake meer.

De ondersteuning door centrale banken en overheden mist zijn uitwerking dus niet. Wat ook bijdraagt aan de relatieve rust, is dat de besmettingen momenteel vooral plaatsvinden onder minder kwetsbare groepen. Bovendien lijken artsen iets beter te weten hoe ze zieke patiënten moeten behandelen. Verder zijn er hoopvolle signalen dat het langverwachte vaccin eraan komt en dat alles geeft de burger moed.

Nu wordt het tijd om na te denken over de impact van corona op verschillende sectoren en thema’s, zoals de vastgoedmarkt, het vak van risicomanagement en duurzaam beleggen. In deze editie van Financial Investigator nemen we de gevolgen van corona op deze onderwerpen onder de loep.

Covid-19 biedt nieuwe kansen voor ESG in vastgoed. In het te verwachten herstelplan zullen groene voorwaarden komen te staan. Vastgoedbeleggers moeten daarom nadenken over hoe ze met hun investeringen kunnen bijdragen aan een veilige en gezonde leefomgeving. Tijdens de ronde tafel over duurzaam beleggen in vastgoed werd hier uitgebreid op ingegaan.

In het coververhaal gaat Wietse de Vries, Partner bij Almazara en gespecialiseerd in Real Assets, in op de ontwikkelingen binnen het ESG- en klimaatrisicobeleid van pensioenfondsen op het gebied van vastgoed en infrastructuur. De Vries denkt niet dat ESG-beleid in vastgoed door de coronacrisis op een lager pitje wordt gezet. ‘Door Covid-19 is het besef ontstaan dat ‘gezonde’ kantoren met een goede luchtcirculatie veel belangrijker zijn dan voor de crisis. Als je kantoren meer coronabestendig wilt maken, moet je wellicht naar een andere inrichting toe. Misschien zijn er, in verband met social distancing, meer vierkante meters per werknemer nodig. Het is nog te vroeg om nu al definitieve uitspraken te doen over de impact van de coronacrisis op de inrichting van gebouwen, maar de coronacrisis gaat invloed hebben op de manier waarop gebouwen gebruikt worden.’

Veel aandacht gaat in deze uitgave ook uit naar het onderwerp Fiduciair Management. Een aantal weken geleden organiseerde Financial Investigator een grote live uitzending over dit onderwerp. Diverse verslagen die van deze uitzending zijn gemaakt, treft u in dit nummer aan.

Wat de coronacrisis in ieder geval duidelijk heeft gemaakt, is het belang van technologie. In landen met een goede technologische infrastructuur kon thuiswerken gemakkelijk worden gefaciliteerd, wat de economische neergang in deze landen heeft beperkt.

Ik wens u weer veel leesplezier!

Jolanda de Groot

Lees hieronder het magazine:

Bijlagen