BlackRock: Duurzaamheid nog niet volledig ingeprijsd

BlackRock: Duurzaamheid nog niet volledig ingeprijsd

ESG
Wereld4.jpg

De pandemie heeft structurele trends in een stroomversnelling gebracht, waaronder de aandacht voor duurzaamheidsrisico's en het vermogen van de toeleveringsketens om op te veren. Duurzame, op de beurs verhandelbare producten (ETF's) wisten in 2020 gezamenlijk 87 miljard dollar aan te tekken en het ziet ernaar uit dat dit recordbedrag dit jaar ruimschoots wordt overtroffen.

De politiek, bevoegde autoriteiten en de samenleving als geheel zetten duurzaamheid steeds hoger op de agenda met als gevolg dat duurzame financiële producten overal ter wereld steeds meer in zwang raken. Het bewijs wordt al geleverd, maar de volledige effecten hiervan worden nog niet helemaal in de koersen weerspiegeld. Dit stellen de experts van het BlackRock Investment Institute in hun wekelijkse commentaar.

BlackRock ziet met name de strijd tegen klimaatverandering als belangrijke aanjager van rendement. Bedrijven die werken aan een duurzamer bedrijfsmodel zullen het ten opzichte van een baseline van "geen actie" veel beter doen.

De weg naar een CO2-arme economie is lang en de koersen van aandelen en obligaties die een hoge mate van duurzaamheid in zich dragen stijgen ten koste van andere assets die minder duurzaam zijn. Duurzame activa zouden dus tijdens deze overgang een rendementsvoordeel moeten opleveren en bovendien beter bestand moeten zijn tegen risico's zoals de fysieke schade veroorzaakt door de klimaatverandering.

De experts van BlackRock denken dat het langetermijneffect van duurzaamheid op de prestaties van assets nog niet efficiënt is ingeprijsd en zien dus nog een kans om langetermijnportefeuilles zo te positioneren dat ze de potentiële historische rendementsperspectieven kunnen benutten.