Andy Langenkamp: Herfststorm in aantocht voor Europese markten

Andy Langenkamp: Herfststorm in aantocht voor Europese markten

Equity Europe United States
Andy Langenkamp (foto archief ECR Research)

Door Andy Langenkamp, Senior Politiek Analist bij ECR Research

Afgelopen week gaf ik aan waarom de risico’s voor met name de Amerikaanse aandelenmarkten toenamen, maar tegelijk werd duidelijk dat ook Europa niet per se de plek is waar beleggers op de korte tot middellange termijn moeten zitten. Op de uitdagingen voor Europa wil ik deze week wat verder ingaan:

>             Het aantal coronabesmettingen loopt op (terwijl deze in Amerika dalen; weliswaar van zeer hoge aantallen naar iets minder hoge aantallen). Zo zijn Frankrijk en vooral Spanje nu snel de grote zorgenkinderen aan het worden en wordt gevreesd voor de landen in het oosten die tijdens de eerste golf het virus over het algemeen goed buiten de deur wisten te houden, maar daarbij ook in sommige opzichten veel geluk hadden. 

>             Europa kampt met geopolitieke spanningen aan alle kanten: de strubbelingen tussen Griekenland en Turkije, de demonstraties in Wit-Rusland en de vergiftiging van de Russische oppositieleider Navalny zorgen voor hoofdbrekens. Zo komt de gaspijpleiding Nord Stream 2 – die de exportcapaciteit van Rusland naar Duitsland zou verdubbelen – op losse schroeven te staan. De VS was al groot tegenstander van dit project, omdat het Rusland een te sterke positie zou verschaffen (en omdat het gezien wordt als concurrentie voor Amerikaans gas), maar de Duitse bondskanselier Merkel wilde tot nu toe geopolitieke overwegingen en de economische dimensie gescheiden houden en bleef achter Nord Stream 2 staan. Maar haar positie lijkt te schuiven. 

>             Waar de China-scepsis al langere tijd prominent aanwezig is in de VS en dat tot onder andere de handelsoorlog heeft geleid, neemt het Europese wantrouwen tegenover China nu ook snel toe. Dit kan de nodige gevolgen hebben voor de export- en importmogelijkheden van veel Europese landen met onder meer het risico van verstoorde productieketens. Bovendien, als Amerika de sancties tegen China blijft aanscherpen, worden Europese bedrijven steeds meer gedwongen te kiezen tussen handel met of China of met Amerika. Amerikaanse sancties zijn namelijk vaak zo vormgegeven, dat buitenlandse bedrijven die actief zijn in de VS en die zaken doen met een land waartegen Amerikaanse sancties zijn uitgevaardigd toch door de Amerikaanse autoriteiten bestraft kunnen worden. Dat is in het verleden al vaak gebeurd, denk bijvoorbeeld aan financiële bedrijven die betrokken waren bij transacties met Iran. 

>             De kans op een harde Brexit - nadat de overgangsfase eind dit jaar afloopt – wordt almaar groter. Het VK is nu zelfs zover, dat het de eerdere afspraken over onder meer Noord-Ierland wil breken; een minister bestond het zelfs om over de Internal Market Bill, die dus eerdere afspraken op helling zet, te zeggen dat de wet “would merely break international law in a very specific and limited way.” Specialisten in het internationaal recht stonden versteld. Landen zullen zich in onderhandelingen over handelsakkoorden nog wel eens achter de oren krabben als Londen deze handelswijze doorzet, aangezien je dan dus niet kunt bouwen op deals die je sluit met de regering-Johnson. De hoogste juridische Britse ambtenaar is al opgestapt naar aanleiding van deze gang van zaken. 

Europa ziet dus grijze wolken samenpakken. Sowieso lijken beleggers wat meer risico-avers te worden. Niet alleen de aandelen hebben het recent zwaarder gehad, we zien ook andere bewegingen die wijzen op een risk-off-klimaat, waaronder neerwaartse druk op de olieprijs en die van andere grondstoffen. De goudprijs is in eerste instantie wel wat opgelopen, maar de mate waarin valt mee. Dat kan erop wijzen dat beleggers voorlopig zeer weinig verwachten van de acties en woorden van centrale banken om de inflatie aan te zwengelen en dat ze de neerwaartse druk op economische groei en daarmee op de inflatie de overhand zien houden.

Lezers van Financial Investigator kunnen kosteloos kennismaken op https://ecrresearch.com/