Pictet AM: Midden- en Oost-Europa immuun voor groeivertraging eurozone

Pictet AM: Midden- en Oost-Europa immuun voor groeivertraging eurozone

Economy Financial markets Europe Eurozone
Europa kaart.jpg

Hoge binnenlandse bestedingen, gestuwd door loongroei en een lage werkeloosheid, zorgen voor een robuuste economische groei in Midden- en Oost-Europese landen, concludeert Nikolay Markov, senior econoom bij vermogensbeheerder Pictet AM.

Hierdoor zijn ze grotendeels immuun voor de groeivertraging in de rest van de eurozone. Dit biedt mogelijkheden voor met name aandelenbeleggers.

Markov constateert dat landen in Midden- en Oost-Europa te maken hebben met stijgende lonen als gevolg van de krapte op de arbeidsmarkt. In alle MOE4-landen (Polen, Tjechië, Hongarije en Roemenië) stegen de lonen, zo benadrukt hij. “In Tsjechië stegen de lonen met 7,1% en in Roemenië met wel 21,6 procent.” Ter vergelijking: in de eurozone groeiden lonen slechts met 2,4 procent.

De stijgende lonen in de MOE4-landen leiden tevens tot een hogere inflatie, hetgeen in sterk contrast staat met de inflatie in de rest van de eurozone. Zowel de totale als de kerninflatie steeg in alle MOE4-landen. Nu de inflatiedruk toeneemt, wordt van centrale banken verwacht dat zij maatregelen nemen om de inflatie te beteugelen, meent Markov. “Tot nu toe was dit echter niet het geval, behalve in Tsjechië en, in mindere mate, Roemenië”, stelt de Pictet-econoom.

Een zorgenkindje vormt Roemenië. Daar ontsteeg de inflatie de doelstelling nadat de Roemeense centrale bank vorig jaar een normaliserend monetair beleid lanceerde, een beleid dat inmiddels is beëindigd. Daarnaast moeten beleggers alert zijn op risico’s als gevolg van oplopende tekorten op de lopende rekening, verslechterende overheidsfinanciën en een stijgende staatsschuld, waarschuwt Markov. Dit is met name het geval in Roemenië en Hongarije.

Volgens Christopher Bannon, senior investment manager bij Pictet Emerging Europe, is het van belang selectief te zijn bij aandelenportefeuilles. Zo hebben aandelen van Poolse financiële en energiebedrijven dit jaar ondermaats gepresteerd. Bovendien zijn de MOE4-landen ten opzichte van andere opkomende landen als Rusland en Turkije relatief duur.

“We zien MOE4-economieën als aandelenmarkten waar we selectief en met grote overtuiging beleggen”, stelt Bannon. We hebben voornamelijk posities in Poolse bedrijven die worden blootgesteld aan consumentenuitgaven.”