ASI: Uitbreiding mandaat BoE goed voor groene economie

ASI: Uitbreiding mandaat BoE goed voor groene economie

Central bank
Engeland.jpg

Hieronder volgt een commentaar van Jeremy Lawson, Hoofdeconoom bij Aberdeen Standard Investments, op de nieuwe Britse begroting die gisteren in het Lagerhuis werd gepresenteerd.

De Britse begroting biedt welkome extra details over hoe de regering haar klimaat- en milieuverplichtingen op lange termijn denkt na te komen. De aankondiging van de nieuwe infrastructuurbank zal helpen meer kapitaal vrij te maken voor groene investeringsprojecten.

Het nieuwe groene spaarproduct voor de detailhandel zal de steun van het publiek voor de transitie naar een emissievrije economie vergroten. En de uitbreiding van het mandaat van de Bank of England tot ondersteuning van de ‘nul emissie’-doelstellingen zal ervoor zorgen dat het monetair beleid in de pas loopt met de agenda van de regering. Samen versterken deze maatregelen de geloofwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk als wereldleider in de race om verdere klimaatschade te beperken.

Er zijn echter ook een aantal kansen gemist. De 40 miljard pond aan groene infrastructuur die de regering voor elkaar wil krijgen, is een druppel op de gloeiende plaat. Wij vinden ook dat de regering veel nadrukkelijker in kaart zou moeten brengen wat de klimaateffecten zijn van al haar investeringsbeslissingen en beleid, en of die verenigbaar zijn met haar ‘nul-emissie’-doelstellingen.

Ondertussen is het besluit om de brandstofaccijnzen te bevriezen, hoewel begrijpelijk tegen de huidige economische achtergrond, een onnodige indirecte subsidie voor het gebruik van fossiele brandstoffen.