Digitalisering van financiën: van tokenization tot AI

Digitalisering van financiën: van tokenization tot AI

Partner news
CACEIS_Arnaud-Misset.jpg

Arnaud Misset, Chief Digital Officer van CACEIS was onlangs als een van de sprekers te gast bij CACEIS NL. We spraken hem tussen verschillende sessies door over de nieuwste trends in de digitale wereld. Van artificial intelligence tot tokenization en wat dat betekent voor CACEIS als asset servicer.

Interview met Arnaud Misset, Chief Digital Officer CACEIS

Misset werkt sinds 2011 voor CACEIS en is vanaf het begin betrokken bij digitale producten en innovatie. Hij geeft leiding aan het 3D-team (‘Digital, Data en Dissemination’), dat in 2018 werd samengesteld. Dit team kijkt naar productmarketing en klantondersteuning via alle digitale tools van CACEIS.

“Als we een nieuwe technologie zien opkomen en we denken dat die interessant kan zijn op CACEIS-niveau, bouwen we iets en testen we dat eerst. Als het werkt – en schaalbaar moet zijn – dragen we het over aan de juiste business line”, zegt hij over de aanpak van 3D: ‘Build - Operate - Transfer.’

In dit interview gaan we dieper in op wat het betekent om bij CACEIS in het digitale team te werken.


Hoe bepaalt het 3D-team waar jullie aan gaan werken?

Ons team kijkt naar vier verschillende gebieden: regelgeving, de vraag van klanten, concurrentie en eigen creativiteit. Zo doen we veel experimenten met tokenization van financiële instrumenten. We hebben bijvoorbeeld met CACIB (Crédit Agricole Corporate & Investment Bank) gesproken over tokenized obligaties en geëxperimenteerd met Banque de France met digitale euro's.

Voor ons is het duidelijk dat dit een heel nieuw gebied is waar het gaat om IT, bedrijfsvoering, risicobeheer en dergelijke. Voor IT moesten we een speciaal systeem ontwikkelen: Taurus. Het grote verschil tussen traditionele en digitale activa is dat je de activa zelf niet bewaart. De activa zelf blijven op de blockchain. Je beheert de privésleutels; de middelen om toegang te krijgen tot de activa.


Waren er veranderingen waar jullie als 3D-team rekening mee moesten houden vergeleken met traditionele financiering?

Om er zeker van te zijn dat we zaken op de juiste manier verwerken, hebben we ons in juni vorig jaar geregistreerd als een officiële dienstverlener voor digitale activa onder de Franse PACTE-wet.

Het is een grote verandering. Want zodra je het systeem hebt om dit te doen, heb je nieuwe regels rond Operations, Compliance en Risk nodig die moeten worden gedefinieerd. Het is ook niet één blockchain, maar veel verschillende blockchain-protocollen waar je verbinding mee moet maken. Een ander groot verschil heeft te maken met de issuer: als we het hebben over traditionele financiën weet je altijd wie de issuer is. Maar als we het bijvoorbeeld hebben over cryptocurrency, is de issuer het IT-protocol zelf. 

We moesten dus worden uitgerust met alle systemen voor Custody en nieuwe systemen voor Compliance en Risk. Op dat gebied moet je niet alleen KYC (Know Your Customer) beheren, maar ook KYT (Know Your Transactions) en KYA (Know Your Address).

Het betekent dat je in staat bent om te traceren wat er – tot een bepaald aantal niveaus daarvoor – is gebeurd. Je moet kunnen achterhalen waar het geld vandaan komt en hoe het van de ene portemonnee naar de andere gaat. Als een portemonnee als verdacht wordt gemarkeerd, moet je je hand kunnen opsteken en zeggen: ‘Ik weet niet zeker of ik deze transactie wil accepteren’.


Hoe is het team te werk gegaan bij het introduceren van tokenization voor corporate actions?

Als je uit de pure cryptocurrency-wereld komt, weet je niet wat een corporate action is. Daarom hebben we gekozen voor Taurus, ons IT-systeem voor digitale activa, dat is gefinancierd door een voormalige bankier. Zij kennen alle regels waar we ons aan moeten houden.

Om corporate actions te beheren moet je smart contracts kunnen gebruiken. Dit zijn IT-programma's waarin elke stap van een waardepapier vooraf wordt ingevoerd en voorgeprogrammeerd. In feite kun je dit programmeerbare financiën noemen.

Het is vrij ingewikkeld om te beheren. Om zowel een tokenized instrument als de traditionele levenscyclus van een waardepapier te beheren, moet je een smart contract gebruiken. Er bestaan al een aantal libraries van smart contracts. Maar omdat ze geregistreerd zijn in de blockchain, moeten ze opnieuw gepubliceerd worden. Zeker als ze vanaf het begin niet correct zijn. Want als het eenmaal gepubliceerd is in de blockchain, kun je het niet meer wijzigen.

Wil je het dus vanaf het begin goed programmeren, dan is het belangrijk om samen te werken met mensen die exact weten wat een corporate action is.


Een ander spannend onderwerp is Artificial Intelligence. Wat doet CACEIS op dit gebied?

Een paar jaar geleden zijn we begonnen met AI, met voorspellende modellen. Eerst met een mailbot en een automatische lezer voor prospectussen.  

Alles is zelf ontwikkeld met open-source algoritmen. Wat we daarvan leerden was heel eenvoudig: het draaide om het trainen van het model. Train je het met grote aantallen, dan werkt het goed. Met te kleine aantallen leert het niets.

Generatieve AI is explosief gegroeid. Daarom hebben we besloten om een CACEIS AI-roadmap voor 2024-25 op te stellen die binnenkort het licht ziet. Hierin geven we prioriteit aan de use cases van verschillende operationele lijnen.

AI kan ons helpen om juist op lokaal niveau een persoonlijke benadering van klanten te realiseren en zo de klanttevredenheid vergroten.

Arnaud Misset, Chief Digital Officer CACEISAls we kijken naar de dagelijkse behoeften van klanten, hoe kan AI hen daarbij helpen?

Er zijn verschillende manieren om de klanttevredenheid te vergroten. We werken bijvoorbeeld met LLM-modellen, waarbij je gewoon je vraag invoert en de AI het antwoord voor je vindt. Het helpt ook bij de manier waarop, en de snelheid waarmee, we de vraag van de klant kunnen beantwoorden.

Een voorbeeld: als je je due diligence verstuurt en niet weken hoeft te wachten op het antwoord, zul je waarschijnlijk meer tevreden zijn over je leverancier. Het is ook een waardevol hulpmiddel voor de operationele leiding als het gaat om efficiëntie. Klanten krijgen gemakkelijk en snel wat ze willen.


Hoe heeft de samenwerking met Clarity AI, het AI-gestuurde duurzaamheidsplatform, zich ontwikkeld?

Het is verreweg het meest succesvolle platform in onze Connect Store. Clarity AI is een technologieplatform voor duurzaamheid dat gebruik maakt van machine learning en big data om ESG-gegevens en wettelijke rapportages te leveren.

ESG is een populair onderwerp, maar het is zeker niet eenvoudig. De manier waarop Clarity AI werkt is behoorlijk innovatief omdat ze vertrouwen op AI om de gegevens te verzamelen. Maar de gebruikerservaring is echt uniek.

Wij deden de promotie, maar Clarity AI stond altijd klaar als er vragen waren. We hebben onze sales-mensen getraind en ze voelen zich inmiddels vertrouwd met het platform.


Met welke risico's van AI moeten lezers rekening houden?

AI is nooit 100% accuraat. Mensen zijn nog steeds hard nodig om bepaalde gevallen te beoordelen. In sommige gevallen weet het model zeker dat het goed zit. Soms zijn er schemergebieden, omdat AI nooit: ‘ik weet het niet’ zal zeggen. Het kan dus fout zijn, maar als het goed geschreven is en in een vorm waarvan je denkt dat het goed is, moet je nog steeds opletten.


Welke boodschap wil je aan de lezers doorgeven?

Iedereen maakt deel uit van de innovatie en de digitale transformatie. Het gaat niet om een paar mensen. Het gaat om iedereen.

De digitale oplossingen van CACEIS gaan verder dan AI

OLIS - centrale webportaaloplossing waarmee klanten in real time toegang hebben tot gegevens van alle CACEIS-diensten

OLIS mobile - mobiele oplossing voor tijdsgebonden zaken (NAV/Orderverzameling)

Data Lake - al onze productiegegevens op één plek

TEEPI (Tailored Electronic Exchange Platform for Investors) - helpt klanten om samen te werken op het gebied van gegevensuitwisseling volgens de laatste regelgeving zoals Solvency II/Priips/Mifid/SFDR

TEEPI Market Place - vergemakkelijkt inschrijving/inkoop en toezicht op fondsaandelen voor professionele beleggers

TEEPI ETF - vergemakkelijkt en moderniseert de primaire markt voor ETF’s