Natixis IM: Drie cruciale zaken voor hoe de markten zich gaan ontwikkelen in 2023

Natixis IM: Drie cruciale zaken voor hoe de markten zich gaan ontwikkelen in 2023

Outlook
Nieuwe baan - on the move - outlook

Jack Janasiewicz, Lead Portfolio Strategist bij Natixis Investment Managers Solutions ziet een drietal zaken die cruciaal zijn voor hoe de markten zich in 2023 zullen ontwikkelen.

Ten eerste, de voor de hand liggende: inflatie. “Het ergste hebben we zeker achter de rug, maar de belangrijke vraag is wat de structurele evenwichtsrente in de VS wordt. Als deze boven de 2% blijft liggen, verwachten we dat de Federal Reserve verder gaat verkrappen dan momenteel wordt verondersteld. Een meer ‘hawkish’ Fed zal zeker niet bijdragen aan het herstel van de afgekoelde ‘risk appetite’ in de wereld.”

Ten tweede is belangrijk hoe gaat het cijferseizoen zich ontwikkelen. De markt lijkt te zijn verdeeld in twee binaire uitkomsten: winstcijfers blijven grotendeels onveranderd tegen het einde van het jaar of dalen nog eens 10-15%. Hoewel de consensus is dat een recessie in 2023 onvermijdelijk is, wijst Janasiewicz op de veerkracht en flexibiliteit van het Amerikaanse bedrijfsleven en de Amerikaanse consument. "Bedrijven snijden agressief in kosten om marges te behouden. Met verminderende kosten en aanhoudende vraag kan dit het ontbrekende stukje zijn van de winstpuzzel, waardoor de winst per aandeel zomaar eens zou kunnen verrassen.”

En ten slotte, na een jaar van gecoördineerde, wereldwijd verkrappen, verwacht de strateeg van Natixis IM dat 2023 een jaar zal zijn van beleidsverschillen tussen centrale banken. “Die zullen zeker invloed hebben op verschillende regionale groeiuitkomsten. Het einde van het verkrappingsbeleid van de Fed lijkt in zicht, terwijl de Europese Centrale Bank nog enkele kwartalen achterloopt.”

Aan het begin van 2023 lijkt het groeimomentum in de VS op te veren, terwijl risico's in Europa lijken toe te nemen. In de opkomende markten waren veel centrale banken de eersten om hun beleid aan te scherpen. Janasiewicz vraagt zich af of zij nu ook de eersten zullen zijn om hun beleid te versoepelen als de inflatie en de groei afzwakt? China heeft zich volledig gecommitteerd aan het heropenen, en hoewel dit proces niet-lineair zal zijn, lijkt het onomkeerbaar. Zo lijkt de People's Bank of China hard op weg om een ​​volledig asynchroon monetair beleid ten opzichte van de rest van de wereld te voeren door mogelijk te versoepelen. Nuancering zal in 2023 weer belangrijk zijn na een jaar dat één grote ‘eenrichtingsrentehandel’ was.