BlackRock: Recessievrees in de VS en Europa gegrond

BlackRock: Recessievrees in de VS en Europa gegrond

Outlook
Lukas Daalder (photo archive BlackRock)

De inflatie zakt, de energieprijzen dalen en China heeft de grenzen weer geopend. In een onderzoeksrapport met de titel 'Macro and Market Perspectives' van BlackRock geeft de vermogensbeheerder antwoord op de vraag of het rondzingende marktoptimisme terecht is en verwacht kan worden van de centrale banken.

Lukas Daalder, beleggingsstrateeg van BlackRock in Nederland: 'Een nieuw jaar, een nieuw geluid. Wie precies de aftrap heeft gegeven, is moeilijk te achterhalen, maar met de komst van het nieuwe jaar waart de term ‘soft landing’ meer rond dan ooit tevoren. Wij zien echter nog onvoldoende reden om af te stappen van het scenario dat zowel de VS als Europa op weg is naar een recessie.'

Ondanks de voorspelling dat de inflatie flink daalt dit jaar, gaat BlackRock er niet vanuit dat de Fed en de ECB de rente in 2023 zullen verlagen. Centrale banken zullen daarmee wachten tot ze ervan overtuigd zijn dat de inflatie op 2% uitkomt, maar de loonspiraal zal dat waarschijnlijk verhinderen.

BlackRock denkt dat er extra nadruk op de arbeidsmarkt dient te liggen omdat de lage werkloosheid in Europa en de VS niet gekoppeld is aan een sterke economie, maar aan een krimpende beroepsbevolking. Dit probleem lost zich dus niet vanzelf op.

Een dalende inflatie betekent niet dat een recessie automatisch is afgewend, en daar zullen de financiële markten aan moeten wennen. Net zoals aan centrale banken die de rente niet verlagen als de inflatie zakt. BlackRock denkt dat de economie in zowel de VS als in Europa met 1% krimpt omdat de na-ijlende effecten van de renteverhogingen stuiten op andere groeibelemmeringen. Zo is de bodem van goedgevulde Amerikaanse huishoudspaarpotjes alweer in zicht en hebben Europeanen te maken met hoge energierekeningen.

Naarmate de markten zich aanpassen aan de realiteit van een recessie en hogere inflatie, worden de voorwaarden aangelegd waarop een positiever klimaat later dit jaar kan rusten, aldus BlackRock.