Principal Asset Management: Wereldwijde verkrapping door centrale banken

Principal Asset Management: Wereldwijde verkrapping door centrale banken

Monetary policy
Inflatie (01)

Door Seema Shah, Chief Global Strategist bij Principal Asset Management

Centrale banken zijn wereldwijd begonnen hun razendsnelle verkrapping van het beleid te vertragen, maar dit mag niet worden gezien als een nieuw teken van soepel beleid. Aangezien de rente in 2023 verder zal stijgen, is het niet langer het tempo van de verkrapping waar beleggers zich op concentreren, maar hoe hoog de beleidsrente wereldwijd zal oplopen en hoe lang de centrale banken wereldwijd dat zullen volhouden.

Nadat de Federal Reserve (Fed), de Europese Centrale Bank (ECB) en de Bank of England (BoE) tijdens recente vergaderingen de rente met 75 basispunten (bps) hadden verhoogd, verhoogden ze de rente in december met "slechts" 50 bps. Dit is echter geen voorbode van een minder restrictieve houding – alle drie de centrale banken hebben toegezegd de rente verder te zullen verhogen.

De laatste inflatiecijfers hebben de indruk versterkt dat de inflatoire druk afneemt. Nu de Fed echter verwacht dat de PCE-inflatie slechts tot 3,1% zal dalen tegen eind 2023, de BOE de inflatie op 5,2% voorspelt en de ECB op 6,3%, is verdere verstrakking duidelijk vereist.

Volgens de laatste dot plot van de Fed zal de beleidsrente volgend jaar nog eens met 75 bps stijgen tot 5,1% en in 2023 op dat niveau blijven. Hoewel noch de ECB noch de BoE rentevooruitzichten publiceren, verwachten de markten dat de beleidsrente in de eurozone nog eens 125 basispunten en in het Verenigd Koninkrijk 100 basispunten zal stijgen en dat de rente in 2023 niet zal worden verlaagd.

Gezien de aanzienlijke monetaire verstrakking die nog moet worden verwerkt, zal de groei in 2023 waarschijnlijk op de proef worden gesteld—de BoE voorspelt volgend jaar een recessie, terwijl de Fed en de ECB een groei van slechts +0,5% voorspellen. Hoewel de vooruitzichten ontmoedigend lijken, zullen er zich kansen voordoen. Ondanks het uitblijven van renteverlagingen bieden traditionele vastrentende waarden, met obligatierendementen op het hoogste niveau in tien jaar en een toenemend recessierisico, eindelijk een aantrekkelijk beleggingsverhaal.