Invesco: Vergeet aandelen uit Azië, opkomende markten en VK niet

Invesco: Vergeet aandelen uit Azië, opkomende markten en VK niet

Outlook
Algemeen aandacht omhoog alert

Met de inflatie op zijn hoogste punt en een onvermijdbare recessie in het vooruitzicht, lijkt 2023 een mooi jaar te worden voor obligatiebeleggers. Toch ziet Invesco ook mogelijkheden binnen aandelen, voornamelijk in Azië en het Verenigd Koninkrijk. In zijn outlook voor komend jaar bespreekt de vermogensbeheerder waar komend jaar de beste kansen liggen voor fixed income- en aandelenbeleggers.

Weet waar te zoeken op de aandelenmarkt:

Azië

Zuid-Azië kon de grenzen mid-2022 weer opengooien en sindsdien hebben vooral de ASEAN-landen volop kunnen profiteren van toeristen en reizigers. Invesco verwacht dat ook 2023 een goed jaar wordt voor de regio.

Ook in India zijn de verwachtingen goed; de economie groeit volgend jaar waarschijnlijk tussen de 5% en de 10%. De komende twee jaar zal India – met dank aan ondersteunend overheidsbeleid en een sterke binnenlandse vraag – zo’n 28% bijdragen aan de groei in Azië en maar liefst 22% aan die van de hele wereldeconomie.

Voor China is het duimen dat de lockdowns in 2023 afnemen of zelfs verdwijnen. Invesco verwacht dat het land richt op een gestage, kwaliteitsvolle groei. Dit kan een goed beleggingsklimaat bieden voor beleggers die een voorkeur hebben voor bottom-up aandelenselectie.

Met Taiwan en Zuid-Korea gaat het momenteel iets minder; de landen kampen met een afnemende vraag vanuit het buitenland. Maar omdat beide markten nog steeds bekend staan om hun technologie en de waarderingen gunstig zijn, kan komend jaar alsnog goed uitpakken.

Invesco verwacht dat Japan in 2023 op een hoge economische groei kan rekenen. De inflatie is er binnen de perken gebleven en hoewel de zwakkere yen de binnenlandse prijzen heeft doen stijgen, resulteert dat in Japan van oudsher juist tot extra groei – ook van de bedrijfswinsten.

Er is zelfs een kans dat Japan volgend jaar eindelijk het doel haalt dat ze al decennia voor ogen hebben: reflatie (een herstel van de inflatie na een periode van deflatie), maar toch economische groei.

Opkomende markten

Opkomende markten zijn al een jaar aan het terugvallen van het economische hoogtepunt dat na de pandemie plaatsvond. Hoewel analisten de verwachtingen voor de groei in 2023 nog verder naar beneden kunnen bijstellen, worden de waarderingen volgens Invesco zowel in absolute als in relatieve zin steeds aantrekkelijker.

Bovendien hebben hoge grondstoffenprijzen in het verleden als katalysator gewerkt voor de winsten in opkomende markten, wat betekent dat de landen kunnen profiteren van de huidige situatie.

Europese aandelen

Doordat Europa onafhankelijker wil worden op het gebied van gas en energie, gaat er komend jaar veel geld naar binnenlandse infrastructuur, alternatieve energiebronnen en manieren om energieverbruik te verminderen. Het is dus een goed moment om in Europese capex-spelers te stappen; die behoren momenteel tot de goedkoopste in de regio.

Daarnaast belegt Invesco ook defensief: bedrijven in de farmaceutische industrie, telecommunicatie, verzekeringen, en voedselbedrijven zijn niet alleen beter bestand tegen economisch slecht weer, maar ook tegen de inflatiedruk.

Aandelen uit het Verenigd Koninkrijk

Invesco is volgend jaar optimistisch over aandelen uit het VK. De winnaars van 2023 zijn waarschijnlijk te vinden in bedrijven van met stevige balansen. Zij komen het beste uit de huidige Britse crisis.

Aandelen-ETFs

Ook in 2023 verwacht Invesco dat beleggers steeds vaker zullen kiezen voor ESG-ETF’s. Als de economie weer opleeft, kan dat ook de vraag naar thematische ETFs opstuwen.

Hoofdthema’s zijn volgens de vermogensbeheerder de transitie naar hernieuwbare energie en duurzame voedsel- en waterbronnen.

Rooskleurig 2023 voor fixed income:

Overheidsobligaties

Door de stijgende rente van de afgelopen maanden zijn overheidsobligaties momenteel interessant. Zo is de yield op een tienjaars-Treasury op dit moment meer dan 4% en staatsobligaties staan van oudsher bekend om hun goede prestatie tijdens recessies. Dat voorlopig ook de onzekerheid floreert, is voor deze beleggingscategorie dus goed nieuws.

Investment grade

De huidige wijde credit zagen we, zeker in Europa, alleen tijdens crisisperioden zoals in 2008. Voor beleggers in bedrijfsobligaties is dit goed nieuws. Beleggers moeten wel beseffen dat wijdere spreads ook meer risico met zich mee brengen. Toch zijn de randvoorwaarden op dit moment een stuk gunstiger dan tijdens eerder crisisperioden: banken hebben genoeg kapitaalreserves en bedrijven zijn de afgelopen tijd vrij voorzichtig geweest met hun balansen.

Voor Invesco reden genoeg om bedrijfsobligaties te kopen met yields van 4-6%.

High yield en achtergestelde leningen

High yield levert eindelijk weer op wat het belooft; de yields in de beleggingscategorie staan op hun hoogste niveau in lange tijd. Voor beleggers die wat risico aan hun portefeuille willen toevoegen is dit een mooie kans.

Vooral hybride obligaties die door een bank worden uitgegeven als achtergestelde lening en die automatisch in aandelen wordt omgezet als de bank in nood komt (AT1 of CoCo-obligaties) zijn wat Invesco betreft een interessante optie.

Schuldpapier uit opkomende markten

Het beleid van de Amerikaanse overheid en de Fed heeft ook in 2023 grote invloed op schuldpapier uit opkomende markten. Ondanks dat de volatiliteit op de Amerikaanse rentemarkt voorlopig nog niet gaat liggen, ziet Invesco kansen voor EM-schuldpapier op de mediumlange en lange termijn.

Een van de signalen hiervoor is de inflatie in Latijns-Amerika, en Midden- en Oost-Europa die wat lijkt af te koelen.

Senior loans

De markt bereidt zich voor op een verdere renteverhoging van de Fed met 150 basispunten voor 2024. Een nog hogere rente betekent ook nog hogere inkomsten voor niet-achtergestelde leningen.

Deze beleggingscategorie is bovendien gedekt door onderliggend onderpand. Beleggers worden bij een wanbetaling als eerste terugbetaald. Hierdoor is deze beleggingscategorie zelfs bij een tijdens een recessie een veilige optie.