LFDE: Roze bril markten dreigt te veranderen in oogkleppen

LFDE: Roze bril markten dreigt te veranderen in oogkleppen

Outlook
Outlook vooruitzicht (07)

Door Enguerrand Artaz, Fondsmanager bij La Financière de l’Echiquier (LFDE)

Een stijging van 20% voor de Euro Stoxx 50 en 15% voor de S&P 500, de spreads op bedrijfsobligaties die zijn teruggevallen tot het niveau van april, een flinke daling van de lange rente … sinds eind september lijken beleggers op alle markten de wereld door een roze bril te zien.

Hun optimisme begon als reactie op de al te pessimistische start van het najaar en werd sindsdien gevoed door dalende inflatiecijfers in de VS en het vooruitzicht dat de Amerikaanse Federal Reserve (de Fed) de rente de komende maanden minder sterk zal verhogen.

Die roze bril dreigt nu echter te veranderen in oogkleppen van irrationaliteit. Het marktverloop van de afgelopen week laat dat duidelijk zien. Na een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell schoten de aandelenindices omhoog, in het bijzonder de Amerikaanse, ook al viel er in zijn boodschap niets nieuws te bespeuren. Powell bevestigde alleen maar dat de volgende renteverhoging hoogstwaarschijnlijk minder groot zal zijn dan de vorige, dus eerder 50 basispunten dan 75. Dat basisscenario zat al een aantal weken in de markten verrekend.

Als de markt zo positief reageert op nieuws dat geen nieuws is, rijst dus de vraag hoe rationeel die koersbewegingen zijn. Powell bevestigde niet alleen dat het tempo van de renteverhogingen omlaag gaat, hij maakte ook duidelijk dat de piek van de richtrente ongetwijfeld hoger zal komen te liggen dan de Fed in september had voorspeld en dat de centrale bank de strijd tegen de inflatie nog lang niet gewonnen heeft.

Bovendien wordt de kans dat de wereldeconomie in 2023 een stevige recessie doormaakt met de week groter, terwijl de winstverwachtingen voor het komende jaar nog maar lichtjes zijn verlaagd. Er hangt tot slot ook nog steeds veel onzekerheid in de lucht, van de oorlog in Oekraïne en de economische en gezondheidssituatie in China tot het energierisico in Europa. Is zoveel vertrouwen wel terecht als al die donkere wolken zich aan de horizon samenpakken?

Hamvraag

'Bear market rallies' – kortstondige forse stijgingen van de aandelenmarkten te midden van een dalende trend op middellange termijn – komen wel vaker voor. Sinds de jaren 1970 tekenden ze gemiddeld voor 15% winst in de S&P 500, met uitschieters van meer dan 20%, en duurden ze 55 dagen. De huidige opleving – een stijging van 14,5% voor de S&P 500 in iets meer dan twee maanden – past perfect in dat beeld. De hamvraag is dan ook of we opnieuw een 'bear market rally' beleven, die de voorbode zal blijken van een nieuwe terugval en misschien zelfs een nieuw dieptepunt op de aandelenmarkten, of dat we aan het begin van een duurzamere ommekeer staan.

Gezien de weinig opbeurende vooruitzichten voor het monetaire beleid en de conjunctuur en rekening houdend met de waarderingen (redelijk, maar niet aantrekkelijk) en de technische positionering (op heel wat markten is de risicobereidheid van beleggers te hoog) lijkt de kans op het tweede scenario ons klein. Al het goede nieuws – een matiging in de renteverhogingen van de Fed, de inflatiepiek in de Verenigde Staten, de milde start van de winter in Europa, waardoor het gevaar voor een energiecrisis is afgenomen – is bovendien al in de koersen verrekend.

Stevige kater

De trend kan alleen aanhouden als er ander goed nieuws opduikt, te beginnen met de bevestiging dat de Amerikaanse inflatie echt aan het vertragen is. Komt er geen nieuwe aanleiding voor een stijging, of beginnen er zelfs minder positieve signalen te weerklinken, dan dreigen de beleggers die een vroege kerst gevierd hebben aan de feestdagen een stevige kater over te houden.