Invesco: VS stoot VK van troon als favoriete belegging staatsfondsen – maar niet voor lang

Invesco: VS stoot VK van troon als favoriete belegging staatsfondsen – maar niet voor lang

Amerikaanse vlag.jpg

Het Verenigd Koninkrijk is niet langer de favoriete markt voor staatsfondsen. Dat blijkt uit de Invesco Global Sovereign Asset Management Study die dit jaar voor de tiende keer verschijnt. Het land zakt naar de vierde plaats achter respectievelijk de VS, India en Duitsland.

Deze editie (in bijlage) baseert zich op de data die de vermogensbeheerder de afgelopen tien jaar verzamelde en laat zien hoe staatsfondsen zich ontwikkeld hebben tot zeer invloedrijke overheidsinstellingen met een leidende rol in het wereldwijde beleggersuniversum.

In het kort

  • Invesco analyseert tien jaar eigen onderzoek naar de beleggingen van staatsfondsen
  • Staatfondsen zijn met 33.000 miljard dollar meest invloedrijke institutionele beleggers
  • De VS heeft het VK vervangen als favoriete markt voor staatsfondsen, India stijgt naar tweede plaats
  • Demografische ontwikkelingen zijn de komende tien jaar leidend; zwaartepunt verschuift van de VS naar opkomende markten

Opkomende markten zien sterkste groei aantal staatsfondsen

Sinds de eerste keer dat de studie werd uitgevoerd, hebben staatsfondsen een gezamenlijk beheerd vermogen van $ 33.000 miljard opgebouwd, wat hen tot de meest invloedrijke institutionele beleggers ter wereld maakt. Daarbij zijn ze uitgegroeid tot spraakmakende openbare instellingen waarvan verwacht wordt dat ze transparant en verantwoordelijk zijn en positieve economische en sociale veranderingen stimuleren.

Het succes van staatsfondsen heeft veel landen ertoe aangezet eigen fondsen op te richten. De afgelopen tien jaar is het aantal staatsfondsen voor ontwikkeling, d.w.z. fondsen die zich inzetten voor de diversificatie en ontwikkeling van de lokale economie, gestaag toegenomen. Regeringen in verschillende opkomende markten, met name in Afrika, erkennen in toenemende mate de rol die deze fondsen spelen bij het stimuleren van ontwikkeling op de lange termijn. In de afgelopen tien jaar zijn in Afrika 12 nieuwe staatsfondsen opgericht, waarvan er 11 een strategische rol spelen in de ontwikkeling van hun lokale economie.

Staatfondsen in ontwikkelingslanden zijn niet alleen in aantal maar ook in professionaliteit toegenomen. Werden ze ooit gezien als bewaarders van staatsactiva, nu zijn ze steeds vaker conventionele wereldwijde beleggers met agressieve rendementsdoelstellingen. Directe strategische investeringen die in 2013 en 2014 nog goed waren voor 79% van de portefeuilles, daalden naar 46% in 2022 ten gunste van hogere aandelen-, vastrentende en alternatieve beleggingen.

VS stoot VK van de troon als topmarkt

Het Verenigd Koninkrijk was in 2014 de meest favoriete markt voor staatsfondsbeleggers, na Duitsland en de Verenigde Staten. Nu voert de VS de lijst aan en dat vanwege de gestage economische groei, de sterke munt en de stabiliteit van de regelgeving in het land.

Hoewel staatsfondsen de VS het afgelopen decennium aanduidden als een belangrijke beleggingsbestemming, blijkt uit recente gesprekken dat de meesten fondsen naar een evenwichtiger wereldwijde blootstelling willen evolueren. Sommige staatsfondsbeleggers vinden dat ze te afhankelijk zijn geworden van het rendement van de Amerikaanse markt, en dat maakte hen kwetsbaar tijdens een correctie van de aandelenmarkten zoals in 2022 het geval was.

China voor staatsfondsen niet langer meest populaire opkomende markt

Het ziet ernaar uit dat opkomende markten van die hang naar meer evenwicht zullen profiteren. Zo heeft India inmiddels China ingehaald als de populairste opkomende markt. Het land stijgt van de negende plaats in 2014 naar de tweede plaats nu, net achter de VS. Hoewel dit deels komt doordat fondsen met een specifieke Aziatische allocatie hun blootstelling aan China verminderen, prijzen beleggers de positieve economische hervormingen en het sterke demografische profiel van India.

Demografische ontwikkelingen zijn volgens Rod Ringrow, Head of Official Institutions bij Invesco, een belangrijk thema voor staatsfondsen. "Als beleggers met een zeer lange horizon zijn zij over het algemeen beter bestand tegen politieke en valutarisico's die vaak voorkomen in landen met een snelgroeiende bevolking, terwijl andere institutionele beleggers hierdoor juist worden afgeschrikt. Staatsfondsen zien deze markten als favorieten voor de lange termijn, met name op het gebied van vastgoed en infrastructuur."

Het hoogtepunt voor private markets?

Vanwege de lage rendementen en om diversificatieredenen stegen de allocaties van staatsfondsen naar private equity, vastgoed en infrastructuur van 8% in 2013 naar 22% in 2022. Staatfondsen beheren nu 719 miljard dollar aan dergelijke beleggingen, tegenover 205 miljard dollar in 2011.

Voor dergelijke beleggingen moeten overheden echter concurreren met andere grote institutionele beleggers. In de recente interviews die door deze studie plaatsvonden, vroegen verschillende staatsfondsbeleggers zich af of dit tempo de komende tien jaar kan worden aangehouden. Een respondent uit APAC merkte op dat de ‘steeds grotere vraag naar private markets qua prijsvorming nadelig is voor de eigenaars van deze activa en op lange termijn waarschijnlijk voor uitdagingen zal zorgen’.

Stijgende rendementen kunnen een adempauze geven. Tussen 2013/14 en 2021/22 zijn de vastrentende beleggingen van staatsfondsen gedaald van 38% naar 29%. Het lijkt erop dat deze trend de komende jaren omslaat; veel respondenten denken dat vastrentende beleggingen op de lange termijn opnieuw een defensief diversificatiemiddel worden.

“De afgelopen tien jaar hebben overheden met de wind in de rug kunnen investeren”, vervolgt Ringrow. “Maar de staatfondsen waarmee wij spraken, zeggen zich te moeten wapenen tegen een veel lastiger klimaat; een strakker monetair beleid en de macro-economische omstandigheden waarin zij het afgelopen decennium konden werken, worden nu op de proef gesteld. Toch hebben staatsfondsen met hun zeer lange horizon, zeker in vergelijking met andere beleggers, de mogelijkheid om te profiteren van dalende waarderingen die op de lange termijn kansen kunnen creëren.”

Ringrow vervolgt: “De afgelopen tien jaar hebben overheden zich steeds aangepast en strategieën ontwikkeld om volatiele markten te doorstaan en kansen te benutten. Nu het erop lijkt dat 2022 een belangrijk keerpunt wordt, zullen ze dat het komende decennium opnieuw moeten blijven doen.”