Achmea IM: Kwartaalupdate Green Bonds Q3 2022

Achmea IM: Kwartaalupdate Green Bonds Q3 2022

ESG-investing Fixed Income
Duurzaam (5) klimaat.jpg

Green bonds zijn vooral bekend als instrument om te beleggen in oplossingen om klimaatverandering te beperken. Nu de financiële sector naast klimaat ook verlies van biodiversiteit als urgent materieel risico erkent, is het goed om te zien dat green bonds ook behoud en herstel van biodiversiteit kunnen financieren.

Om te waarborgen dat green bonds een substantiële positieve impact financieren, zijn wel duidelijke criteria en indicatoren voor impact nodig. De Europese taxonomie kan daar een belangrijke bijdrage aan leveren.

Marktbeeld

  • Spreads groene obligaties stegen per saldo negen basispunten, maar waren veel in beweging
  •  Chaos aan de overzijde van de Noordzee
  • Swap gerelateerde segmenten bleven achter

Vooruitzichten

  • Donkere wolken boven de Europese economieën
  • Slechts enkele zonnestralen schijnen door de donkere wolken
  • ECB gaat volgend jaar mogelijk nog minder bedrijfsobligaties kopen
  • Precaire verhouding tussen vraag en aanbod​

Positionering

  • Voorzichtig wat risico toegevoegd

Green bonds en kernenergie gaan niet samen

In juli heeft EDF het green bond raamwerk aangepast en verruimd om daarmee de mogelijkheid tot het financieren van kernenergie en natural gas binnen het green bond programma mogelijk te maken. Hiermee paste EDF het raamwerk aan, aan het kort daarvoor genomen besluit van de EU om onder andere kernenergie als ‘een complementary climate delegated act’ toe te voegen aan de Europese Taxonomie van duurzame activiteiten.

In de aanloop naar het besluit van de EU is er veel discussie geweest rond het voorstel om  kernenergie en natural gas als ‘duurzame activiteit’ te kwalificeren. Daarmee zou de focus op echt duurzame oplossingen te veel verwateren en daarmee de kracht van de taxonomie ondermijnen. Ook Achmea Investment Management heeft, samen met een groep Nederlandse institutionele beleggers en asset owners, het EU-voornemen bekritiseerd.

In lijn met ons raamwerk, dat de CBI taxonomie volgt, en de publiek geuite keuze om kernenergie niet te kwalificeren als ‘duurzame financiering’ heeft Achmea IM besloten om de financiering van kernenergie niet goed te keuren binnen ons green bond programma. Green bonds die (een deel) van de opbrengst gebruiken ter financiering van kernenergie keuren we daarom af. Alleen green bonds waarvoor vast staat dat de opbrengst niet wordt gebruikt voor kernenergie kunnen we goedkeuren en toelaten tot het beleggingsuniversum van het Achmea IM Euro Green Bond Fund.