BNP Paribas AM: De rol van natural capital bij het behalen van de net zero-doelstellingen

BNP Paribas AM: De rol van natural capital bij het behalen van de net zero-doelstellingen

ESG-investing Energy Transition
Pieter de Marez Oyens (Archief BNP Paribas Asset Management) 980x600.jpg

‘Investeren in bosbouw is essentieel voor het bereiken van net zero.’ Dat zegt Pieter de Marez Oyens, Co-Head Global Product Strategy bij BNP Paribas Asset Management, over het belang van natural capital in beleggingsportefeuilles.
 
Door Jan Jaap Omvlee

 

Net zero is de nieuwe focus voor beleggers. Als de CO2-emissies niet snel genoeg dalen, zal de opwarming van de aarde waarschijnlijk niet beneden een stijging van 1,5 °C blijven, met alle desastreuze gevolgen van dien, waaronder extreme hitte en stijging van de zeespiegel. Om op het pad naar 1,5 °C te komen, moet de mensheid wereldwijd in 2050 de netto emissies tot 0 reduceren: net zero dus. De belangrijkste factor om dat te behalen, zijn duidelijke CO2-reductiedoelstellingen. Daarnaast is het nodig onvermijdbare CO2-uitstoot te compenseren. ‘Hierin spelen natural capital en bosbouw een cruciale rol’, aldus Pieter de Marez Oyens.

Wat is uw rol bij BNP Paribas Asset Management en hoe manifesteert uw instelling zich op het gebied van duurzaamheid?

‘Ik werk nu bijna negen jaar voor dit bedrijf, waarvan een jaar of drie in Hong Kong. Na Hong Kong heb ik vier jaar in Parijs gewerkt en vanaf augustus 2021 in Amsterdam. Ik ben verantwoordelijk voor het wereldwijde productaanbod. Bovendien ben ik lid van het Sustainability Committee van BNP Paribas Asset Management. Daar worden alle strategische beslissingen op het gebied van duurzaamheid genomen bij onze organisatie. Duurzaamheid is echt verankerd in onze strategie en onze beleggingsbeslissingen. Als een van de pioniers – sinds 2002, toen we ons eerste SRI-fonds introduceerden – en leiders in duurzaam beleggen in Europa willen wij bijdragen aan de verduurzaming van de financiële sector. De energietransitie, een duurzaam milieu, de bevordering van gelijkheid en inclusieve groei hebben wij daarbij als prioriteiten geformuleerd. Sustainability zit echt in de kern van onze strategie, zoals neergelegd in onze Global Sustainability Strategy van 2019.

 

De helft van het wereldwijde bbp hangt af van het natuurlijk kapitaal. Dat kapitaal wordt echter 1,75 keer sneller opgebruikt dan de aarde het kan regenereren.

 

Een belangrijk item dat vaak terugkomt is engagement. Wie zorgt ervoor dat er uiteindelijk wordt gestemd over en wordt gekeken naar klimaatkritische aspecten? Uit extern onderzoek blijkt dat enkele grote asset managers op aandeelhoudersvergaderingen als puntje bij paaltje komt helemaal niet voor, maar tegen klimaatgerelateerde voorstellen stemmen. Ons stemgedrag op aandeelhoudersvergaderingen is wel op één lijn met onze strategische focus op duurzaamheid en we lopen daarin volgens onderzoeksbureau Squarewell voorop.’

U dicht natural capital een belangrijke rol toe bij het bereiken van de net zero-doelstellingen. Wat is natural capital en waarom is dit zo belangrijk?

‘Natural capital kan gedefinieerd worden als de voorraad natuurlijke hulpbronnen, zoals land, water en lucht, die goederen en diensten leveren voor de mens. De helft van het wereldwijde bbp hangt af van het natuurlijk kapitaal. Dat kapitaal wordt echter 1,75 keer sneller opgebruikt dan de aarde het kan regenereren, zo blijkt uit cijfers van BNP Paribas Asset Management. De wereldwijde bevolkingsgroei en de stijgende inkomens van de huishoudens doen de vraag toenemen, waardoor het dringend noodzakelijk is om beschadigde ecosystemen te herstellen. De financiële sector moet daarin een sleutelrol spelen.’

 

Een van de uitdagingen is het gebrek aan consistente data. Wij proberen bij te dragen aan de oplossing door due diligence uit te voeren op verschillende data vendors.

 

Bosbouw bestaat al lang als asset class. Wat is hier extra aantrekkelijk aan?

‘Bosbouw is een heel aantrekkelijke asset class en dat heeft verschillende redenen. Het bevat onder meer een illiquiditeitspremie en daar is veel vraag naar op dit moment. Bosbouw heeft aantrekkelijke rendementen en heeft bovendien een hele lage correlatie met andere asset classes. De markten kunnen omhoog gaan, de markten kunnen omlaag gaan, maar bomen zijn ongeacht de richting van de markten weer een paar centimeter gegroeid. Bosbouw heeft wel specifieke risico’s, zoals bepaalde ziektes, maar die zijn niet gecorreleerd aan hoe de markt zich beweegt. Ook speelt het beheren van klimaatrisico’s, zoals het toenemende gevaar van brand, een belangrijke rol.

Maar er is meer. Bosbouw kan waarde toevoegen aan land, mits dit op een duurzame wijze gebeurt. Voorbeelden hiervan zijn de transitie naar duurzaam beheer, het verbeteren van de water- en luchtkwaliteit en het stimuleren van de biodiversiteit. Omdat het steeds om concrete projecten gaat, is de bijdrage heel goed meetbaar.

 

Bosbouw kan waarde toevoegen aan land, mits dit op een duurzame wijze gebeurt.

 

Daarnaast zijn er nieuwe aspecten aan bosbouw als gevolg van de toenemende focus op duurzaamheid en het formuleren van de klimaatdoelstellingen. Ten eerste is er een toenemende vraag naar duurzaam hout, bijvoorbeeld in de bouw als alternatief voor het CO2-intensieve staal en cement. Ook vanuit het perspectief van carbon credits zijn er interessante pluspunten, waaronder een hedge tegen toekomstige carboncreditprijzen en carbon services voor institutionele klanten. Als je al die aspecten naast elkaar zet, is het een asset class die bijzonder aantrekkelijk is en waar beleggers naar zouden moeten kijken.

Bovendien is er een groeiend perspectief dat bijna alle klimaatscenario’s zijn gebaseerd op de bijdrage van Negative Emission Technologies (NETs). Deze technologieën zijn erop gericht CO2 aan de lucht te onttrekken en zijn noodzakelijk om de CO2-uitstoot die niet voorkomen kan worden, te compenseren. Op dit moment bestaan er echter nog geen NETs die op een schaalbare en betaalbare wijze voldoende CO2 kunnen onttrekken aan de lucht. Natuurlijk blijft de eerste maatregel het zo veel mogelijk verminderen van de uitstoot in alle sectoren. Maar voor ons zijn bossen de enige bewezen technologie die de wereld tot net zero emissies kan brengen.’

 

De markten kunnen omhoog gaan, de markten kunnen omlaag gaan, maar bomen zijn ongeacht de richting van de markten weer een paar centimeter gegroeid.

 

Welke barrières voor het verwezenlijken van de net zero ambities ziet u bij institutionele beleggers?

‘De vraag is doorgaans hoe dit in de portefeuille moet worden geïmplementeerd en wat de consequenties zijn. Waar moet ik beginnen? Welke effect heeft dit op de verwachte risico-rendementsverhoudingen in de portefeuille? Vaak begint een gesprek over indexbeleggingen. Hoe kan je net zero nastreven met indexbeleggen? Welke rol kan engagement spelen in een indexportefeuille? Betekent een duurzame oplossing per definitie hogere kosten? Gesprekken over bosbouw vinden meestal plaats met partijen die al verder zijn.

Dan is er de uitdaging wat betreft data. Zijn de CO2-data van voldoende kwaliteit om deze te gebruiken als sturingsmiddel in de portefeuille? Is er voldoende dekking voor zowel Scope 1, 2 als 3? Wij helpen institutionele partijen met het delen van onze eigen ervaringen bij het integreren van onze net zero ambities en die van onze klanten. Daarnaast hebben wij een reeks van oplossingen die specifiek hiervoor bedoeld zijn.’

 

Voor ons zijn bossen de enige bewezen technologie die de wereld tot net zero emissies kan brengen.

 

Welke stappen zouden institutionele beleggers moeten zetten om tot net zero te komen?

‘Allereerst is het goed dat er een interne discussie plaatsvindt bij pensioenfondsen over dit thema en om vast te stellen wat de doelstellingen moeten zijn op het gebied van CO2-reductie in de portefeuille. Tevens moeten tijdslijnen bepaald worden voor de verschillende asset classes voor het behalen van net zero. Het is de rol van asset managers om oplossingen hiervoor aan te dragen. Wat betreft de rol van natural capital bekijken wij meestal een aantal zaken gezamenlijk via allerlei gesprekken op verschillende niveaus. Hoe werkt natural capital in een portefeuille eigenlijk? Hoe kan je dat als pensioenfonds in overeenstemming brengen met je financiële doelstellingen? En wat is het effect van bosbouw op de risico-rendementsverhouding? Wat zijn de overall effecten? Wat betekent het voor de ESG-score en voor je daadwerkelijke CO2-footprint? Dat zijn allemaal vragen die pensioenfondsen hebben over hoe ze dit thema concreet kunnen benaderen en waarbij wij graag helpen om een antwoord te formuleren.’

Bij gebrek aan een single data governance framework voor het verzamelen van emissiedata en zonder een methodologie voor het meten van en rapporteren over de ‘temperature alignment’ van hun portfolio’s zijn er voor financiële instellingen veel data- en benchmarkinguitdagingen. Wat moeten institutionele beleggers doen om deze uitdagingen het hoofd te bieden?

‘Een van de uitdagingen is het gebrek aan consistente data. Wij proberen bij te dragen aan de oplossing door due diligence uit te voeren op verschillende data vendors. Daarnaast nemen wij in onze methodologie voor het bepalen van ESG-scores de kwaliteit, beschikbaarheid en materialiteit van data mee alvorens een belegging al dan niet op te nemen en te bepalen met welke weging. Verder proberen wij onder meer via de Task Force on Climate Related Financial Disclosure van de Financial Stability Board bij te dragen aan meer standaardisatie in de rapportage van klimaatgerelateerde financiële informatie. Dat helpt ons als financiële sector bij het behalen van de net zero doelstellingen.’

 

IN HET KORT

Bij het realiseren van de net zero-doelstellingen is de cruciale rol van natural capital in het algemeen en van bosbouw in het bijzonder nog onderbelicht.

Natural capital, in de vorm van bosbouw, is een aantrekkelijke asset class.

Als toonaangevende speler op het gebied van duurzaamheid probeert BNP Paribas Asset Management dit onderwerp meer onder de aandacht te brengen.

 

CV

Pieter de Marez Oyens is Co-Head Global Product Strategy bij BNP Paribas Asset Management en Lid van het Global Sustainability Committee. In zijn functie is hij verantwoordelijk voor het wereldwijd definiëren, managen en positioneren van de volledige range van fondsen en mandaten van deze asset manager.

Attachments