J.P. Morgan Private Bank: Huidige marktvolatiliteit is zenuwslopend - 5 beleggingsideeën om de storm te doorstaan

J.P. Morgan Private Bank: Huidige marktvolatiliteit is zenuwslopend - 5 beleggingsideeën om de storm te doorstaan

Financial markets
Volatiliteit

Oplopende inflatie, stijgende rente, recessieangst en de energiecrisis domineren het economische nieuws de afgelopen maanden en dat is terug te zien in de volatiliteit op de financiële markten. Voor beleggers kan marktvolatiliteit zenuwslopend zijn, maar ook nieuwe kansen bieden.

David Agie de Selsaeten, Managing Director bij J.P. Morgan Private Bank in Amsterdam, noemt vijf beproefde ideeën die beleggers helpen de storm te doorstaan.
 
1. Grote dalingen zijn moeilijk te verteren, maar belegd blijven is essentieel
 
Sinds 1980 zijn er 51 dagen geweest waarop de S&P 500 in één sessie meer dan 4% daalde. Eenentwintig van die dagen vonden plaats tijdens de wereldwijde financiële crisis in 2008/2009, en nog eens negen in 2020. Na elke gebeurtenis heeft de markt nooit nagelaten te herstellen en nieuwe hoogtepunten te bereiken. 
 
Als de afgelopen weken het vertrouwen om belegd te blijven, heeft aangetast, denk dan aan de potentiële kosten van het uitstappen uit de markt. Alleen al in de afgelopen 20 jaar behaalde de S&P 500 9,7% op jaarbasis, maar het missen van slechts 10 van de beste dagen van de markt, die meestal plaatsvinden binnen minder dan een maand na de 10 slechtste dagen, zou dat het rendement op jaarbasis hebben verlaagd naar 5,5%.
 
2. Staar niet blind op kortetermijnrendementen
 
Kortetermijnrendementen zijn momenteel niet geweldig. Het afgelopen jaar daalde een 60/40 portefeuille van Amerikaanse aandelen en obligaties met -12,4%. De afgelopen twee jaar steeg die portefeuille met 5,8% (2,9% op jaarbasis). Over de afgelopen drie, vijf en tien jaar bedroeg het rendement op jaarbasis respectievelijk 6,2%, 7,3% en 8,4%. Het huidige tijdperk van hoge inflatie en een agressieve verkrappingscyclus van de centrale banken eist zijn tol, maar het langetermijnverleden wijst erop dat gediversifieerde portefeuilles die opwaartse trend in de toekomst zullen voortzetten.
 
3. Op de lange termijn is het rendement van een gediversifieerde portefeuille positief
 
Hoewel de markten slechte dagen, weken en zelfs jaren kennen, leert de geschiedenis dat de kans op verliezen over langere perioden kleiner is - vooral in een gediversifieerde portefeuille. Hoewel de voortschrijdende 12-maands aandelenrendementen sinds 1950 sterk uiteenlopen (van +60% tot -41%), heeft een 50/50 mix van aandelen en obligaties in de afgelopen 70 jaar in geen enkele vijfjarige voortschrijdende periode een negatief rendement op jaarbasis behaald. Historisch gezien is het zo dat hoe langer men belegd blijft, hoe zekerder de bandbreedte van de resultaten zijn.
 
4. Uiteindelijk herstellen markten zich
 
Nu het beleggerssentiment zich op een historisch dieptepunt bevindt, lijkt het vorige hoogtepunt van de S&P 500 (ca. 4.800 begin januari) een verre herinnering. Maar ook dit zal voorbijgaan. Vanaf de huidige niveaus heeft de markt een rendement van ongeveer 25% nodig om terug te keren naar de vorige hoogtepunten. Zelfs als het drie of vier jaar duurt, zou het benodigde gemiddelde jaarlijkse rendement van respectievelijk 9% of 7% rond de historische normen liggen.
 
5. Er zijn altijd interessante beleggingen
 
Ondanks de dagelijkse volatiliteit van de markten en de onzekerheid van de economische gegevens is het de doelstelling van J.P. Morgan Private Bank om beleggingsportefeuilles samen te stellen waarmee beleggers hun doelstellingen kunnen bereiken met een passend risico. Het is de moeite waard om twee mogelijkheden te belichten die aantrekkelijke instapmogelijkheden bieden.
 
1. Staatsobligaties
 
Staatsobligaties vormen volgens J.P. Morgan Private Bank een buffer tegen mogelijk ongunstige economische resultaten. In het geval dat een Amerikaanse recessie zich voordoet en het rendement op de 10-jaars Treasury daalt van ongeveer 3,50% naar 2,50%, verwacht J.P. Morgan Private Bank dat Amerikaanse investment-grade obligaties circa 11% zullen renderen. Als de 10-jaars Treasury daarentegen stijgt naar 4%, zouden Amerikaanse investment-grade obligaties een vlak rendement hebben.
 
2. Midcap-aandelen
 
In aandelen zorgt J.P. Morgan Private Bank voor een goed evenwicht in de portefeuille tussen sector, stijl en omvang, en met een voorkeur voor defensieve en kwaliteitsbedrijven. Ondertussen bieden midcap-aandelen een interessante kans. De huidige waarderingen liggen ruim onder hun langetermijngemiddelden en compenseren beleggers voor een daling van de winstverwachtingen met 25% - tijdens de grote financiële crisis daalden de winstverwachtingen met 35%. 
 
In turbulente tijden is het voor beleggers van belang om hun belangrijkste beleggingsprincipes niet uit het oog te verliezen en te overwegen in te spelen op de kansen die de markt biedt.