Nieuwste editie van Financial Investigator nú online

Nieuwste editie van Financial Investigator nú online

Cover FI-5-2022 (gekleurde achtergrond).jpg

Genoeg grilligheid om rekening mee te houden

De beurzen hebben het na een mooie bear market rally in de zomer weer wat moeilijker gekregen. De vraag is: ‘Hoe moet het nu verder?’ Is er sprake (geweest) van een bear market rally en ligt er een (herfst)dip in het verschiet? Of is al het negatieve nieuws zo langzamerhand wel ingeprijsd?

Wat dat laatste betreft: het lijstje met zorgen voor beleggers is momenteel groot. Onzekerheid over voldoende energieaanvoer voor de winter, Taiwan, hoge inflatie en een strenger monetair beleid in landen als de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk, die toch wel erg de toon zetten op de financiële markten, blijven de gemoederen bezig houden.

Veel analisten verwachten daarom vooral meer volatiliteit. En dat is iets waar institutionele beleggers met een hoge mate van rentegevoeligheid niet op zitten te wachten. Niet voor niets kijken veel institutionele beleggers naar private markets, die veel minder blootgesteld zijn aan de grillen van de beurs.

Verzekeraars beleggen bijvoorbeeld relatief veel in private markets. In het coverinterview stelt Marieke van Kamp, Head of Private Markets bij NN Group, dat zij private markets en verzekeraars als een goede match beschouwt. Van Kamp gaat dieper op deze materie in en staat stil bij de manier waarop de juiste managers kunnen worden geselecteerd. Bij de selectie van managers wordt erg gelet op duurzaamheid. Ze hoeven op dit punt niet het meest vooruitstrevend te zijn, maar ze moeten wél de juiste mindset hebben.

Daarnaast besteden we in deze editie veel aandacht aan de verschillende facetten van Real Assets, ook in relatie tot duurzaamheid en klimaatverandering. Uit een door Financial Investigator georganiseerde Ronde Tafel over Infrastructure Debt blijkt dat de energietransitie aanzienlijk meer investeringen in infrastructuur vereist. Bovendien is infrastructuur interessant omdat de wereld naar alle waarschijnlijkheid in een moeilijke macro-economische omgeving terecht zal komen. Het betreft hier een asset class die behoorlijk resistent en veerkrachtig is.

Tijdens een Ronde Tafel over Emerging Trends in Real Estate worden de vooruitzichten voor vastgoed op de lange termijn belicht. Alle eindbeleggers in vastgoed zijn in de afgelopen jaren gewend geraakt aan hoge rendementen. Die zullen door de economische en politieke ontwikkelingen vooralsnog afnemen, maar het zou onverstandig zijn in paniek te raken en de vastgoedallocatie in één keer naar boven of naar beneden bij te stellen. De vooruitzichten blijven over het brede front goed.

Rusland en de oorlog in Oekraïne verontrusten beleggers, maar als we naar de wat langere termijn kijken, dan zijn de ontwikkelingen in China veel belangrijker. Dat benadrukt econoom George Magnus. Hij geldt als een van de meest vermaarde criticasters van het beleid van de Chinese overheid. Zolang er geen oorlog in Taiwan komt, denkt hij dat westerse bedrijven geen haast zullen maken om te vertrekken uit China. ‘Ze doen er wel goed aan om minder afhankelijk te worden van het land.’

Zoals altijd kunt u naast deze verhalen nog een royale verscheidenheid aan andere belangwekkende en inspirerende interviews, artikelen en columns lezen in deze editie.

 

Ik wens u veel leesplezier!

 

Jolanda de Groot, Hoofdredacteur

Attachments